Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**!
Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.
Čo sa naučili? Čítať VIAC
Vážení študenti, rodičia a partneri,
radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.
Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.
Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.
V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania.
V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.
Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.
Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.
Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov.
2. miesto v celoštátnom finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR. Dnešok na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025 patril chutným múčnikom s použitím hlavnej suroviny čokolády Callebaut a smotany Elle. Čítať viac....
Veľtrh gastronómie DANUBIUS Gastro bol pre nás nesmierne inšpiratívny! Žiaci a pedagógovia vycestovali do Bratislavy, kde mali príležitosť načerpať nové nápady a zažiť množstvo chutí a vôní v bratislavskej Inchebe.
Naša úloha bola jasná: v časovom limite 150 minút pripraviť tri identické porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného teplého pokrmu s dvoma prílohami a omáčkou. Čítať viac
S radosťou oznamujeme, že na 20. ročníku súťaže odborných zručností cukrár - junior, ktorá sa konala v kongresovej sále Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, sme sa umiestnili na 3. mieste! Čítať viac
Počas pútavej hodiny s MVDr. Hurajtovou sa žiaci ponorili do tajov prípravy kvalitných čajov oolong v Čajovni u Vlka. Učili sa o čínskom čajovom obrade a jeho krásnych rituáloch. Čítať viac⇛
Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!
15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov.
Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.
Vážení rodičia,
zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.
Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.
Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?
NA ČO DAŤ POZOR
Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/
Kontakt na pomoc:
Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:
S úctou
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy
Slávnostne sme ukončili predvianočné obdobie vyhodnotením súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu tried. Čítať viac ⇛
Dnešná doobedňajšia návšteva ministra školstva Branislava Gröhlinga v SOŠ hotelová Vysoké Tatry
Sebarozvoj bol hlavnou témou 2. stretnutia členov a členiek Stredoškolského parlamentu PSK. Pozreli sa nato, ako sa efektívne učiť, v čom sú ich silné a slabé stránky a čo je to leadership.
Okrem toho si na stretnutí spomedzi seba zvolili svoju predsedníčku Alex Špakovú a podpredsedu Viliama Dominika Ďuraša, ktorým blahoželáme.
#SPPSK #stredoskolskyparlament #rmpk #pracasmladezou #youthwork
Milí rodičia a žiaci,
s účinnosťou od zajtra, 13. 1. 2022, dochádza k zmene organizácie vyučovania.
Zvonenie:
Hodina čas
0 7:05 – 7:50
1 7:55 – 8:40
2 8:45 – 9:30
3 9:35 – 10:20
4 10:40 – 11:25
5 11:30 – 12:15
6 12:20 – 13:05
7 13:10 - 13:55
8 14:25 - 15:10
Milí naši žiaci a rodičia,
prajeme Vám veľa šťastia a úspechov v novom roku 2022.
Už v pondelok 10. januára 2022 sa opäť stretneme na prezenčnom vyučovaní a budeme sa riadiť Školským semaforom zverejneným na stránke Ministerstva školstva.
Začíname dolným týždňom a v škole sú nasledovné triedy: I.A, I.D, II.B, III.A, III.B, IV.HA, V.HA, I.NŠ.
Na odbornom výcviku sú triedy: I.B, I.C, II.A, II.C, III.C, IV.A.
Pripomíname žiakom aj rodičom nasledovné povinnosti:
- nosiť počas hodín a prestávok v priestoroch školy rúško
- pred nástupom do školy v pondelok a štvrtok ráno sa otestovať samotestami a oznámiť triednému učiteľovi použitie domáceho AG samotestu prostredníctvom edupage
- oznámiť triednemu učiteľovi pozitívny výsledok testu žiaka, alebo nariadenú karanténu z dôvodu kontaktu s pozitívnou osobou
- nezabudnúť v škole predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti prostredníctvom edupage prípadne v tlačenej podobe kt. nájdete na nasledujúcej stránke https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/... príloha č. 1.
Prajeme úspešný štart v novom roku.
Vedenie SOŠ hotelová
Žiaci SOŠ hotelovej pripravovali "sladké pokušenie" na Vianoce v podobe čokoládových praliniek a vianočného pečiva ešte počas prezenčného vyučovania.
Dnes sa na pôde našej školy uskutočnila charitatívna akcia "Tatranský Mikuláš", pre ľudí bez domova, zo zariadení pre seniorov, detí zo sociálne slabších pomerov. Naši žiaci pripravili mikulášsku kapustnicu, darčekové balíčky. Tieto produkty potešia 400 ľudí zo zariadení v Poprade, Batizovciach. Veľké ,,ĎAKUJEM" patrí našim sponzorom Lunys, Marko Tatry, BELANSKÉ STAVEBNINY, členke rady školy pani Anne Schlosserovej a všetkým štedrým ľuďom. Veríme, že aj týmto gestom sme im spríjemnili deň Mikuláša v tejto neľahkej dobe.
Žiaci a pedagógovia sa tento rok rozhodli obdarovať sladkosťou a ovocím každého na sviatok sv. Mikuláša. Už od rána chystaju mikulaske balíčky (a nielen to) pre ľudí bez domova a deti zo sociálne slabších rodín.
Počas sviatku Chanuka zavoňali špeciality židovskej kuchyne aj v Grandhoteli Tatranská Lomnica ...
Dňa 1. decembra 2021 sa študenti SOŠ hotelovej vo V. Tatrách František Lizák, Igor Hudáček (IV. A) a Frederika Figurová (III.C) pod vedením majstrov odborného výcviku Michaely Smoleňákovej, Ruženy Hudáček a Tomáša Regitka venovali téme medzinárodnej kuchyne. Tohto roku sme sa zamerali na židovské špeciality. Ako hlavné jedlo pripravili študenti chutný šólet a na dezert sa podávali šišky, hebrejsky sufganijot. Na prípravu týchto jedál sme použili kóšer múku, ktorú nám doručil pán Peter Chudý kancelár Židovskej náboženskej obce Prešov.
Židovská komunita na Slovensku v týchto dňoch oslavuje sviatok Chanuka, počas ktorého si Židia pripomínajú víťazstvo Makabejcov nad vojskom kráľa Antiocha IV. Vojaci znesvätili aj Jeruzalemský chrám s večným svetlom. Keď ho Židia opäť zapálili, zistili, že olej im vystačí len na jeden deň. Stal sa však zázrak a lampa s olejom horela osem dní. Presne toľko, koľko potrebovali na výrobu nového oleja. Od toho času si Židia pripomínajú tento zázrak.
Symbolom sviatku je chanukija - osemramenný svietnik, ktorým sme ozdobili slávnostne prestretú tabuľu a ako dezert sme podávali sviatočné jedlo, šišky – sufganijot vyprážané v oleji. Ako správne zapaľovať chanukiju s príslušným požehnaním nám vysvetlil pán Martin Korčok riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi.
Týmto sa chceme poďakovať aj vedeniu hotela za poskytnutie krásneho prostredia a ďalších surovín, ktoré sme použili pri príprave chutných dobrôt.
V. Andraš
Produkty našich žiakov na Ministerstve školstva SR
Pri dnešnej návšteve ministerstva školstva boli odovzdané pralinky, ktoré pripravili naše žiačky odboru cukrár - Lenka Krajčová, Valentína Lizáková, Sabina Rožárová a Dominik Kašický - odbor kuchár.
Tešíme sa na budúcu spoluprácu.
Žiaci učebného odboru z hotela AquaCity dnes realizovali tvorivú činnosť - carving vykrajovanie do ovocia a zeleniny počas prezentačneho vyučovania na odbornom výcviku. Vyučovanie si spestrili a obohatili sa o nové vedomosti a zručnosti.
ה.ב.צ.נ.ת Päť hebrejských písmen. Ide o prvok zachovaný ešte z obdobia stredoveku, ktorý nájdeme takmer na každom dochovanom starom, ale aj novom židovskom náhrobku. Sú to prvé písmená akrostichu (oslavná báseň, ktorej počiatočné písmená ukrývajú vetu, meno alebo citát) a dali by sa preložiť nasledovne: „Nech je jeho/jej duša pripojená k zväzku živých.“ Ide o parafrázu biblického textu zo Starého zákona „...duša môjho pána bude vzatá do zväzku tých, čo žijú s Hospodinom.“ (1. Samuel 25, 29)
Začiatkom novembra sme sa so študentmi SOŠ hotelovej V. Tatry v rámci dejepisného krúžku, ktorý nesie názov Susedia, na ktorých sme nezabudli, pod vedením učiteľa Vladimíra Andraša, vybrali na židovský cintorín v Poprade, aby sme si pripomenuli ľudí, ktorí tu kedysi žili. Popradský židovský cintorín svojimi náhrobkami v sebe ukrýva bohatú a vzácnu históriu. Na mnohých z nich sú zaznačené mená, dátumy a hebrejské texty. Tie prehovárajú o osobnostiach a ich životoch aj dnes, po mnohých desaťročiach. Dozvedeli sme sa niektoré fakty z dejín kedysi živej Židovskej náboženskej obce mesta Poprad, ktorej vznik sa datuje do roku 1879. Za jej zakladateľov sa považujú Dr. Ľudovít Gross, ktorý bol zároveň aj jej prvým predsedom, Daniel Krieger, Herman Stark a Samuel Bloch. Ako prvého rabína historické zdroje uvádzajú Arona Grünburga.
Pri pomníku Alberta Spitzera sme sa cez spomínanie potomka Ivana Lukáča dozvedeli o osudoch rodiny bratov Pavla a Gejzu Spitzera, ktorí mali v Poprade obchod s kvalitným koloniálom a zásobovali ním aj mnohé tatranské hotely. Vojna však neobišla ani túto rodinu, ktorej súčasťou sa stal Béla Kolenka. Mnohí starí Popradčania si ho určite dodnes živo pamätajú. V roku 2008 mu štát Izrael udelil za pomoc tejto rodine v období najväčšieho prenasledovania vyznamenanie in memoriam Spravodlivý medzi národmi. V podaní Kevina Horvátha (III.A) a Patrície Britaňákovej (III. A) odzneli básne (autorka Patrícia) venované spomienkam ukrývaných detí, ktoré prežili obdobie šoa – Hansko a Dudka Lichtensteinovci, Marika a Peter Erdélyovci, Franzi Spirová, Veronika Gärtnerová, Peter Fränkel Faltin, ale aj na tých, ktorí sa stali obeťou vojnového rasového prenasledovania. Celú atmosféru umocnila melódia piesne Amazing grace v podaní V. Andraša. V závere sme si uctili aj pamiatku významného popradského rabína Hermana Zvi Pragera, ktorý v Poprade pôsobil v rokoch 1907 – 1942 a okrem iného viedol aj školu Talmud Tóra.
Na otázku Katky Lukáčovej, čo vedie týchto mladých ľudí k tomu, že sa vo voľnom čase vybrali so svojim pánom učiteľom na židovský cintorín, odpovedala Vanesa Toporcerová: „Je dôležité si pripomínať cez príbehy ľudí minulosť...“ „A aby sa krivdy vojny na nevinných ľuďoch už nikdy viac neopakovali...“ doplnil ju Kevin. Záujem mladých študentov Katka Lukáčová veľmi ocenila slovami: „Títo mladí ľudia sú jedineční v tom, že sa zaujímajú o životy v podstate cudzích ľudí.“ Študentka Zuzana Šoltýsová na cintoríne našla ďalšiu inšpiráciu pre svoje obrazy, ktoré rada maľuje vo voľnom čase.
„Našou úlohou v projekte Nezabudnutí susedia je vrátiť číslam konkrétne mená a menám príbehy. Od roku 2018 máme týchto príbehov už sedem a na spracovanie čakajú ďalšie, ktoré dúfame, budú v budúcnosti publikované“ dodal na záver V. Andraš
Dňa 4.11.2021 sa konalo slávnostné otvorenie Polikliniky v Novom Smokovci po rekonštrukcii. Recepcia sa konala v mestskom zariadení Vila Ilona v Starom Smokovci pre malú skupinu ľudí z dôvodu prísnych pandemických opatrení. Catering zabezpečovala naša škola, kde žiaci nabrali nové skúsenosti pri príprave a podávaní jedál a nápojov. Sme veľmi radi, že aj takto môžme prispieť k vzájomnej spolupráci s mestom Vysoké Tatry.
V októbri sa naši žiaci už tradične stretávajú s deťmi v ZŠ a MŠ.
Tento školský rok nás pozvali medzi tých najmenších do MŠ Dolný Smokovec.
Krásne dopoludnie medzi deťmi strávili Dominik Klašický a Igor Hudáček.
Spoločne pripravili a ozdobili niečo chutné, zdravé z ovocia a zeleniny. Deťom sa toto stretnutie páčilo a motýlikom, medvedíkom, tučniakom aj chutilo.
Baristický kurz pod vedením Vladimíra Koča z Tatra Coffe Academy
21. 10. - 22. 10. 2021
Žiaci druhého ročníka si obohatili svoje vedomosti o káve a zdokonaľovali sa v príprave tohto kultového nápoja.
Všetci účastníci odchádzali spokojní s množstvom praktických informácií, ktoré zvyšujú ich odbornosť.
Čoskoro bude prebiehať aj druhé kolo. Neváhajte a prihláste sa.
Dnes nás svojou návštevou poctil Branislav Gröhling minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, tak ako prednedávnom sľúbil. So žiakmi si precvičil praktické zručnosti na odbornom výcviku. Taktiež odmenil žiakov za mimoriadne úspechy na gastronomických súťažiach, v oblasti športu a ďalšie školské aktivity.
Neoddeliteľnou súčasťou kuchárskeho umenia je znalosť v porciovaní jednotlivých častí jatočných zvierat. Včera si to vyskúšali aj naši prváci, ktorých sprevádzali naši starší žiaci.
V dňoch 29. 9. 2021 a 4. 10. 2021 prebiehali účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka, ktoré boli rozdelené do 3 blokov.
I. tematický blok: Pohyb a pobyt v prírode a ochrana prírody
II. tematicky blok: Zdravotná príprava
III. tematicky blok: Riešenie mimoriadnych udalostí - civilná ochrana
Všetky aktivity, ktoré žiaci absolvovali v tieto dni, mali svoju dôležitosť, a veríme že budú viesť našich žiakov k tomu, aby sa vedeli správne zachovať v krízových situáciách.
Šimon Kalata si na výnimočnom podujatí mladých profesionálov EuroSkills 2021 v odbore kuchár zmeral sily s konkurenciou z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Estónska, Holandska, Lotyšska, Poľska, Portugalska, Ruska. So svojimi zážitkami a postrehmi sa podelil aj s nami.
"Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a česť reprezentovať Slovensko, školu i seba. Získal som veľa nových skúseností a nadobudol nové kamarátstva. Som vďačný našej škole, majstrom odbornej výchovy, že ma pripravovali na súťaže a umožnili sa mi zúčastniť aj súťaže EuroSkills. Ďakujem aj Danielovi Melicherikovi za to, že bol mojim doprovodom a mentorom počas tejto súťaže."
Prestížne podujatie EuroSkills trvalo tri dni. Úlohou mladých kuchárov bolo každý deň pripraviť dva vopred určené chody.
I. deň - moderné teplé predjedlo, kde bola hlavnou surovinou kačka. Šimon pripravil a naservíroval konfitovanú trhanú kačku, langoš, demiglace s jalovcom, dehydrovanú zeleninu, jablkové perly, vinne šodó a kôprový olej. Ako druhý chod bola dekonštruovaná jablková štrúdla, v ktorej sa mala použiť vanilka, škorica, jablko. Šimon pripravil pečené jablko obalené v prachu z cesta, sladkú holandskú omáčku so škoricou, tekuté cesto s prachom z cesta a vanilkou, jablkový gél, doplnené o estragénový olej.
II. deň - mystery studené predjedlo a mystery hlavné jedlo. Hlavnú surovinu sa dozvedeli až v prvý deň na mieste. Pri studenom predjedle to bol rak riečny, riasa nori a beluga šošovica. Šimon pripravil studený šalát z beluga šošovice, ktorý doplnil o hokaido kocky a brunoise blanšírovaným feniklom. Fáš z raka natrel do riasi nori. Servíroval to na slanom lievanci, ktorý doplnil o kôprovú majonézu, maslovú omáčku, gél s grany smith jabĺk a limetkové perly. Pri hlavnom jedle boli hlavnou surovinou zubač a hokaido tekvica, ktorú mali použiť 3 rôznymi spôsobmi. Rybu vyfiletoval, líčka použil do fáše na raka a zbytok použil na rybací fond. Do maslovej glazáše vložil filety, ktoré udržiaval pri teplote 60°C. Z hokaido pripravil pyré, omáčku a kuskus spolu s karfiolom. Doplnil to julienne z feniklu a mrkvy na prepustenom masle, dozdobil citrónovou kockou a zeleným olejom.
III. deň - terinka z bravčového mäsa a dva druhy vegetariánskych tapas. Terinku doplnil čatní z jabĺk a hrozna, popcornu z bravčovej kože, parmezánového chipsu, pomarančovej omáčky, perly z jalovca. Pri tapas mal použiť huby, ktoré zvládol taktiež bravúrne.
Po varení čakali na súťažiacich dva testy v podobe slepej ochutnávky a znalosti surovín.
Sme hrdí, že náš mladý talent Šimon Kalata mal možnosť svojimi odbornými zručnosťami prezentovať Slovensko širokej verejnosti.
Školský rok 2021/2022 úspešne začal aj na Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci, jedinej strednej škole v meste Vysoké Tatry. Žiaci našej školy sa zaujímajú nielen o školské povinnosti ale aj o prostredie v ktorom sa škola nachádza. Preto sa po oslovení výchovnou poradkyňou Mgr. Darinou Jatiovou aktívne zapojili do hlasovacej súťaže v rámci ankety STROM ROKA 2021. V ankete pod číslom 9 bojuje tatranský BUK LESNÝ- PREVISNUTÝ stojaci už vyše 70 rokov v Starom Smokovci. Keďže sme najvyššie položenou strednou školou na Slovensku ani jeden z oslovených žiakov nepovedal nie, ba naopak po odchode zo školy si naši žiaci išli „súťažiaci strom“ vyfotiť a detailnejšie pozrieť najmä keď zistili, že tento strom sa nazýva aj strom lásky. Do ankety sa zapojili nielen žiaci ale aj pedagógovia našej školy.
Držíme v ankete palce nášmu stromu.
Téma Človek a príroda v nemeckom jazyku, ktorú poňala ll.B. trieda pod vedením Mgr. Ivety Jurčíkovej trochu inak...
Jesennú prírodu a jej ponuku jedlých bylín sme využili na prípravu netradičnej, ale o to vzácnejšej polievky.
Základ tvorili byliny ako: lipkavec, kapsička pastierska, kozia brada, púpavové listy, sedmikráska, pŕhľava, ďatelina, skorocel, nechtík, slez, mangold...
Zaujímavú kulinársku špecialitu sme doplnili ďalšími chodmi, kde sa podával losos na bylinkách, cibuľové krúžky a dezert tvorila tvarohová torta so slaným karamelom.
NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ
Powered by aSc EduPage