Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**!
Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.
Čo sa naučili? Čítať VIAC
Vážení študenti, rodičia a partneri,
radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.
Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.
Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.
V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania.
V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.
Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.
Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.
Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov.
2. miesto v celoštátnom finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR. Dnešok na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025 patril chutným múčnikom s použitím hlavnej suroviny čokolády Callebaut a smotany Elle. Čítať viac....
Veľtrh gastronómie DANUBIUS Gastro bol pre nás nesmierne inšpiratívny! Žiaci a pedagógovia vycestovali do Bratislavy, kde mali príležitosť načerpať nové nápady a zažiť množstvo chutí a vôní v bratislavskej Inchebe.
Naša úloha bola jasná: v časovom limite 150 minút pripraviť tri identické porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného teplého pokrmu s dvoma prílohami a omáčkou. Čítať viac
S radosťou oznamujeme, že na 20. ročníku súťaže odborných zručností cukrár - junior, ktorá sa konala v kongresovej sále Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, sme sa umiestnili na 3. mieste! Čítať viac
Počas pútavej hodiny s MVDr. Hurajtovou sa žiaci ponorili do tajov prípravy kvalitných čajov oolong v Čajovni u Vlka. Učili sa o čínskom čajovom obrade a jeho krásnych rituáloch. Čítať viac⇛
Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!
15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov.
Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.
Vážení rodičia,
zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.
Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.
Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?
NA ČO DAŤ POZOR
Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/
Kontakt na pomoc:
Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:
S úctou
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy
Slávnostne sme ukončili predvianočné obdobie vyhodnotením súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu tried. Čítať viac ⇛
Žiaci David Novajovský a Adrián Bočkay zavítali v rámci tohto projektu do umeleckej reštaurácie , v ktorej sa prípravujú staropoľské jedlá.
Jama Michalika je známa poľská umelecká kaviareň, reštaurácia, bývalá Ľvovská cukráreň Michalika, múzeum kabaretu, krakovskej secesie a mladopoľského maliarstva.
Viac ako 125 rokov literárnych tradícií, slávneho pečiva, cukroviniek a chutných jedál.
S hlbokým zármutkom oznamujeme, že nás opustila naša drahá kolegyňa Mgr. Andrea Hvizdošová
Ďalšiu dvojicu tvorí Martin Hrívik a Adam Kolodzej, ktorí sa v Restauracja Kavior učia pripravovať stredoeurópske jedlá. Na svoje si prídu aj milovníci pirohov. Vyskúšať sa tu dajú rôzne príchute.
Žiakov si obľúbil celý kolektív reštauracie. Ponúkli im letnú spoluprácu kulinárskych workshopov a outodorových predstavení.
Popri všetkých aktivitách sme sa nezabudli zapojiť aj tento rok do verejnej zbierky Biela pastelka.
Naši štyria žiaci z III.A: Janka Budzáková, Helenka Hudáčková, Mária Maníková a Dávid Pružinský v dňoch 22.09.2022 a 23.09.2022 oslovovali žiakov i pedagógov našej školy, obyvateľov aj turistov Vysokých Tatier a získavali tak finančné prostriedky, ktoré pomôžu ľuďom so zrakovým postihnutím.
Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.
Našim žiakom sa podarilo vyzbierať 231,63 EUR. Za čo im patrí veľká vďaka!
……Poľská perla - zapísaná v roku 1978 do zoznamu UNESCO.
Áno, reč je o soľnej bani ,,Wieliczka". Vedeli ste ?
Baňa je taká obrovská, že môžete navštíviť len 2 % soľného bludiska.
Mikroklíma v bani pôsobí priaznivo na dýchacie cesty. My sme v nej strávili 3 hodiny.
Projekt Erasmus+ je financovaný z prostriedkov EÚ
……Poľská perla - zapísaná v roku 1978 do zoznamu UNESCO.
čítať viac
……Poľská perla - zapísaná v roku 1978 do zoznamu UNESCO.
Áno, reč je o soľnej bani ,,Wieliczka". Vedeli ste?
- Baňa je taká obrovská, že môžete navštíviť len 2 % soľného bludiska.
- Mikroklíma v bani pôsobí priaznivo na dýchacie cesty. My sme v nej strávili 3 hodiny.
Projekt Erasmus+ je financovaný z prostriedkov EÚ
Prvá dvojica Viktória Orolínová a Matej Pristal pôsobia v reštaurácií Wine bar FOLGA situovanej neďaleko hlavného námestia. Koncept reštaurácie je "foodsharing" čiže zdieľanie jedla. Počas jednej večere, tam vyskúšate množstvo chutí. Podnik preferuje len tie najlepšie suroviny – ryby, vzácne druhy morských plodov zo Stredozemného mora, výnimočné mäso a koreniny.
Tomasz Tracz je šéfkuchár, ktorý pracoval vo viacerých michelinských reštauráciách. Ako Sous Chef v reštaurácii Campagne v Kilkenny pomohol tímu získať ich prvú hviezdu Michelin. Tomek oceňuje lokálnosť a je mu blízka filozofia udržateľnej gastronómie. Práve tieto priority Viktória prezentovala na konferencii v Hniezdnom (organizoval Prešovský samosprávny kraj) a tak si mohla doplniť vedomosti aj v spolupráci so zahraničným partnerom, kde sa zároveň zdokonaľuje aj v príprave na maturitné skúšky z angličtiny.
Sme v polovici nášho spoznávania slovanskej gastronómie a kultúry v Poľsku. S mestom Krakow sa zoznamujeme nielen zvonku. Počas 2 týždňov si vyskúšame “bežný život” s veľkou dávkou skúsenosti pre nás.
Projekt Erasmus+ je financovaný z prostriedkov EÚ.
7. október je významným dňom pre SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26. Doterajšiu spoluprácu medzi SOŠ hotelovou a Hotel Lomnica umocnila významná udalosť, a to podpis Memoranda o vzájomnej spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom, našim zriaďovateľom, a Mores Resort a.s., ktorým vzniká záväzok pomoci a rozvoja stredných odborných škôl v oblasti duálneho vzdelávania.
Je pre nás česť, že práve naša škola je súčasťou tejto významnej spolupráce
Máme to doma! Dominika si odniesla prvé miesto v kategórii mladši žiaci v súťaži Slovak Barista Cup 2022 v OC Nivy Bratislava. Gratulujeme
V týždni od 23.09. do 30.09. sa uskutočnil európsky týždeň športu.
Počas hodín telesnej a športovej výchovy sme so žiakmi hrali stolný tenis a chlapci z V.HA si vyskúšali aj lezenie na umelej stene. Počas tohto týždňa sa do pohybových aktivít zapojili žiaci ale aj naši pedagógovia počas voľného času. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do takúto výzvu prijali. Majstrom odbornej výchovy Mgr. Beáte Siskovej, Vladimírovi Kočovi a našim žiakom Jánovi Mačákovi, Michalovi Balážovi a Markovi Tomasovi.
V dňoch 30.9.-2.10.2022 sa v Olomouci uskutočnil Moravský cukrársky šampionát. Na medzinárodnej súťaži nechýbala ani SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26, ktorú reprezentovala žiačka I. ročníka Mária Kašická.
Vybojovala 1. miesto v kategórií Juniorská torta 2022 a obsadila tak 1. priečku.
Spolupráca rodiča a školy je veľmi dôležitá. Čo sa potvrdzuje aj v našom prípade, nakoľko súťažiacu pripravovala mamka, pani Mária Kašická z Cukrárenská výroba KIKA a doprevádzala majsterka odbornej výchovy Mgr. Ružena Hudaček.
Celému tímu srdečne gratulujeme
V rámci dejepisného krúžku Zabudnuté dejiny podtatranského regiónu sme sa so študentmi III. C triedy Martinom Kriakom a Slavom Tomekom zúčastnili dňa 24. septembra milého podujatia Jeruzalemský Spiš v priestoroch obnovenej synagógy v Spišskom Podhradí. Pozvanie sme prijali od pána Michala Paľka, vedúceho kapely Mojše band. Počas besedy, ktorú viedol, sme prítomným predstavili projekt Susedia, na ktorých sme nezabudli, v rámci ktorého so študentmi od roku 2018 systematicky mapujeme a spracovávame príbehy našich stratených susedov z Popradu a okolia. Sprievodným programom v areály synagógy bola aj možnosť ochutnávky špecialít aškenázskej kuchyne. Pán Ľuboslav Horoba s manželkou si na dnešný deň pripravili Goldene jojch s macesovými knedličkami, Šolet (kačací), Kugel (zemiakový) a Haringový šalát. Mali sme možnosť ochutnať aj kóšer kávu, ktorú pripravoval Anton Nálepka (absolvent našej školy). Cestou do starobylého Spišského Podhradia sme si pozreli aj kráter s prameňom na Sivej brade a kúrie spišského biskupstva. V. Andraš
Pod záštitou PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA, ktorej hlavným mottom bola TRADÍCIA, SEZÓNNOSŤ a LOKÁLNOSŤ. Zúčastnilo sa jej šesť škôl z celého Slovenska a hlavným zadaním bola príprava dvoch pokrmov prezentujúcich ich región. Nechýbala ani naša škola, ktorú zastupoval majster odbornej výchovy Marek Pajer a jeho žiaci v spolupráci so šéfkuchárom WELLNESS HOTELA KONTAKT Stará Lesná, Dušanom Čatlochom.
SEZÓNNOSŤ, LOKÁLNOSŤ, UDRŽATEĽNOSŤ. Dnes sa tejto diskusie, ktorá sa konala v NESTVILLE TABERNA v Hniezdnom zúčastnili aj naši majstri odbornej výchovy Tomáš Regitko a Marek Pajer. Hostia si mohli užívať zážitkovú gastronómiu v podaní našich absolventov,šéfkuchára HOTELA LOMNICA Jaroslava Bachledu, Šimona Kalatu a našej žiačky Viktórie Orolínovej. Taktiež nechýbala ani káva od majstra odbornej výchovy Vladimíra Koča a jeho žiakov. Veľké ĎAKUJEM patrí PREŠOVSKÉMU SAMOSPRÁVNEMU KRAJU za poskytnutú možnosť byť súčasťou tejto konferencie a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.
Našim budúcim kuchárom a čašníkom bolo potešením pripraviť raut pri príležitosti slávnostného otvorenia zrekonštruovanej budovy Základnej umeleckej školy v Lendaku. Tešíme sa, že táto inštitúcia je pripravená pre vzdelávanie a výchovu mladých umelcov
Ďakujeme majstrom odbornej výchovy za odborný priebeh tejto akcie.
Prichodom jesene začínajú aj zbery vo vinohradoch.
Počas 1. ročnika Tatranského zberu žiaci SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26 vycestovali do Malokarpatskej oblasti, malého rodinného vinárstva - Víno Skovajsa.
Tam mali možnosť za prítomnosti Sama Skovajsu prejsť zberom Veltlínu zeleného a Rizlingu vlašského. Okrem toho nazreli aj do celého procesu výroby vína až po degustaciu rozličných vzoriek.
Ďakujeme tímu Grand Hotel Praha **** , Tatranska Lomnica a rodine Skovajsa
Naši žiaci nelenili ani v nedeľu, nedali sa odradiť ani počasím a zapojili sa do smerového prieskumu dopravy vo Vysokých Tatrách. Na rozličných stanoviskách od Štrby až po Lysú Poľanu dokumentovali žiaci pohyb áut. Veríme, že tento prieskum dopomôže k skvalitneniu života v našom regióne.
Dňa 7. septembra 2022 sme sa už po piaty krát zúčastnili pietneho podujatia pod názvom Čítanie mien obetí holokaustu v divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici v Bratislave. Záštitu nad 13. ročníkom pietnej spomienky tento rok prevzal predseda vlády SR Eduard Heger a pozvanie prijalo mnoho známych osobností slovenského verejného života ako napr. Pavel Traubner, Juraj Stern, Peter Salner, Božidara Turzonovová, Ján Budaj, Tibor Macák, Dagmar Mozolová, Marek Majeský a mnoho iných. V závere podujatia boli vyhlásené výsledky študentskej súťaže Dokumentačného strediska holokaustu Susedia, na ktorých sme nezabudli. Téma 7. ročníka sa niesla pod názvom:
Kam až dospela nenávisť.
80 rokov od prvej vlny deportácií Židov z pohľadu dnešných mladých ľudí.
Odborná porota v zložení Jána Hlavinku - riaditeľa DSH, Ivana Kamenca - historika, vedca a odborníka v oblasti holokaustu, Petra Salnera - etnológa a judaistu, Zdenky Dubanovej a Andrei Švecovej - za organizáciu ICEJ hodnotila spolu dvadsaťpäť veľmi kvalitných úvah a esejí. Naša študentka Patrícia Britaňáková (IV. A), ktorá sa do tejto ťažkej témy ponorila celou svojou dušou, za svoju úvahu prepojenú s príbehom Popradčanky Mariky Erdélyovej, vyhrala krásne tretie miesto, za čo jej srdečne gratulujeme.
Dnes 8.9.2022 sa v Poprade miestnej časti Kvetnica realizoval 2. ročník PRÍRODOVEDNÝCH HIER, ktoré organizoval Banícky cech Horného Spiša pre žiakov základných škôl z okresu Poprad. Naši žiaci pod vedením MOV pripravili malé občerstvenie a chutný guláš pre všetkých účastníkov, ktorý sa podával priamo v prírode.
Powered by aSc EduPage