Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**!
Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.
Čo sa naučili? Čítať VIAC
Vážení študenti, rodičia a partneri,
radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.
Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.
Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.
V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania.
V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.
Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.
Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.
Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov.
2. miesto v celoštátnom finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR. Dnešok na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025 patril chutným múčnikom s použitím hlavnej suroviny čokolády Callebaut a smotany Elle. Čítať viac....
Veľtrh gastronómie DANUBIUS Gastro bol pre nás nesmierne inšpiratívny! Žiaci a pedagógovia vycestovali do Bratislavy, kde mali príležitosť načerpať nové nápady a zažiť množstvo chutí a vôní v bratislavskej Inchebe.
Naša úloha bola jasná: v časovom limite 150 minút pripraviť tri identické porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného teplého pokrmu s dvoma prílohami a omáčkou. Čítať viac
S radosťou oznamujeme, že na 20. ročníku súťaže odborných zručností cukrár - junior, ktorá sa konala v kongresovej sále Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, sme sa umiestnili na 3. mieste! Čítať viac
Počas pútavej hodiny s MVDr. Hurajtovou sa žiaci ponorili do tajov prípravy kvalitných čajov oolong v Čajovni u Vlka. Učili sa o čínskom čajovom obrade a jeho krásnych rituáloch. Čítať viac⇛
Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!
15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov.
Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.
Vážení rodičia,
zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.
Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.
Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?
NA ČO DAŤ POZOR
Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/
Kontakt na pomoc:
Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:
S úctou
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy
Slávnostne sme ukončili predvianočné obdobie vyhodnotením súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu tried. Čítať viac ⇛
"GASTRO ŠKOLA" sa k nám hlási opäť. Po úspešnom nultom ročníku sa znova stretneme koncom júla, kde si niečo skvelé pripravíme, zabavíme a užijeme čaro leta.
Ak ešte rozmýšľaš kam ísť cez leto , tak neváhaj a príď sa zabaviť k nám
"Každý z nás je iný a predsa niečím výnimočný"
Dňa 7. júna 2021 sme so študentkou III. HA Alexandrou Špakovovu zavítali na ZŠ Mierovú vo Svite, kde sme žiakom deviateho ročníka v dvoch blokoch prostredníctvom príbehu Dudky Lichtensteinovej priblížili tému druhej svetovej vojny a rasového prenasledovania. Uvedomujeme si, že aj v dnešnej dobe je potrebné mládež vychovávať k vzájomnej tolerancii a rešpektovaniu sa práve preto, lebo každý z nás je iný a niečím výnimočný.
V celoštátnom kole 10. ročníka súťaže Skills Slovakia odboru kuchár obsadil MATEJ IVAN vo veľmi silnej konkurenciii s minimálnymi bodovými odstupmi 6. miesto.
Vo finále vytvoril tri porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu s prílohami s využitím povinnej suroviny, bravčovej panenky. V časom limite 120 minút pripravil pokrm, ktorý zodpovedal požiadavkam modernej gastronómie.
"Bravčová panenka v špenátovej faši a bravčovej sieťke, žemľová knedľa z mladej žihľavy doplnená hodinovým vajíčkom, chrenová espuma s cibuľovým popolom, kaleráb v textúrach - pyré, olej, fritovaný kaleráb, šafránový kaleráb, dekorované mliečnym čipsom a balzamikovými perlami"
Oceňujeme a zároveň ďakujeme Matejovi, že aj po oficiálnom ukončení štvorročného štúdia v SOŠ hotelovej Vysoké Tatry usilovne na sebe pracoval a pripravoval sa na súťaž. Veríme, že svoj talent bude rozvíjať i naďalej. V príprave mu pomáhali MOV Bc. Miroslav Michaľák, Marek Pajer a Šimon Kalata (minulorčný medailista súťaže Skills Slovakia).
V dnešný slnečný deň sme slávnostne prijali do cechu kuchárov a čašníkov našich prvákov. Preverili sme ich schopnosti a zručnosti, zabavili sa a užili si skvelý deň . Prváci nás prekvapili svojou šikovnosťou a zložili sľub oddanosti svojmu cechu. Čašníci si overili svoje zručnosti v rátaní tržby a kuchári v miešaní bielkov. Pri slávnostnom prijatí do cechu boli dekorovaní symbolmi svojho cechu a to mini vareškou pre kuchárov a príručníkom pre čašníkov.
II. kolo prijímacieho konania na SOŠ hotelovú Horný Smokovec 26, Vysoké Tatry do 1. ročníka v šk. roku 2021/2022 . Prihlášky môžte podávať do 16. júna 2021.
Kritéria pre prijatie sú rovnaké ako pre I. kolo.
Prihlášku na denné nadstavbové štúdium na našej škole si môžte podať do 31.7.2021
------------------------------------------
Ide o dvojročné denné nadstavbové štúdium s maturitou v študijnom odbore spoločné stravovanie, kde si môže absolvent učebného odboru doplniť vzdelanie a ukončiť ho maturitnou skúškou.
Názov a číslo odboru: 6421 L spoločné stravovanie
DEŇ, ktorý nedočkavo očakávajú a tešia sa naň všetci žiaci.
Áno, posledný školský deň pred odovzdaním maturitných vysvedčení. Žiaci V.HA a IV.A sa počas neho rozlúčili a poďakovali pedagogickému zboru, vychutnali si posledné zvonenia, zaspomínali na svoje začiatky a na pamiatku vytvorili spomienkovú foto.
Veríme, že sa im bude dariť v novej etape života a budú šíriť dobre meno SOŠ hotelovej Vysoké Tatry.
Začína sezóna záhradných párty, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj grilovanie, či barbecue. Šikovným riešením v prípade nepriaznivého počasia je prenosná elektrická platňa, ktorú dnes využili aj žiaci III.HA. Svoje teoretické vedomosti uplatnili na praktickej ukážke, aby vedeli správne odhadnúť čas prípravy a servírovať dobroty z grilu za pár minút chutne šťavnaté.
Hamburger - populárna žemľa, v ktorej sa vrstvia obľúbené chute.
Žiaci III.A nám predviedli ako si pripraviť poctivý domáci hamburger.
S voľne pohodeným odpadom v prírode dlhodobo bojujú viaceré mestá či obce. K zmene môže prispieť každý jeden z nás. Začíname s projektom, v ktorom vyzývame a motivujeme našich žiakov, aby voľne pohodený odpad vzali zo zeme a hodili ho do správneho koša, a aby k zbieraniu odpadkov inšpirovali aj ostatných – svojich kamarátov, či známych.
Jedným z najbežnejších jedál švajčiarskej kuchyne je tzv fondue, ktoré sú nielen slané, kyslé, ale aj sladké. Spoločenským udalostiam dodajú šmrnc a navyše to skupinku stravníkov udržuje pekne pohromade. Žiaci III. Ha a III. A si pripravili sladké fondue, do ktorého sa namáčajú kúsky čerstvého ovocia, popr. vafle, sušienky alebo iné vhodné cukrovinky.
Žiaci sa niečo nové o Švajčiarsku naučili a pritom si aj pochutnali.
6445K kuchár v systéme duálneho vzdelávania (štvorročné štúdium)
6445K kuchár (štvorročné štúdium)
6444K čašník, servírka v systéme duálneho vzdelávania (štvorročné štúdium)
6444K čašník, servírka (štvorročné štúdium)
Vážení rodičia,
vzhľadom na to, že nie všetci záujemcovia sa zapíšu na našu školu, je možné podať odvolanie. Na uvoľnené miesta budú prijatí záujemcovia podľa poradia dosiahnutého v prijímacom konaní. Počet voľných miest bude známy v nasledujúcich dňoch.
Ak Váš záujem o štúdium Vášho syna (dcéry) na našej škole trvá aj naďalej, podajte bezodkladne (hneď po doručení rozhodnutia) odvolanie proti rozhodnutiu o neprijatí.
Prílohy:
Keď sa povie Taliansko, mnohí z nás si predstavia pizzu, lasagne, cestoviny.
Žiaci I.A a II.A nedávno pripravovali domáce lasagne bolognese a rôzne variácie pizze v rámci témy Talianska kuchyňa. Vyskúšali si prípravu cesta na pizzu, lasagne, omáčky bolognese i bešamelovej. Na prípravu potrebovali trocha viac času, no výsledok stál za to!
Nechajte sa inšpirovať!
Ročníková skúška v III.B prebiehala aj u žiakov odboru kuchár.
Pokrmy pripravili samostatne, no ako sami zhodnotili v kuchyni vytvorili efektívný tím a príjemnú atmosféru. Zapojili svoju tvorivosť, predviedli svoje zručnosti a cit pre dochucovanie.
Žiaci III.B odboru časník/servírka dnes predviedli svoje čašníčke zručnosti v ročníkovej skúške pred majstrami odbornej výchovy. Čoskoro ich čaká nový začiatok, tak veríme, že vykročia tou správnou nohou!
Dôležité: Konečné výsledky prijímacieho konania a zoznamy prijatých žiakov budú zverejnené 10. mája 2021 v popoludňajších hodinách.
Žiaci, ktorí sa prijímacieho konania nemohli zúčastniť z dôvodu karantény, budú pozvaní na náhradný termín.
Okrem tradičných jedál majú vysokohorské hotely v ponuke pre svojich hostí špeciality, ku ktorým patria aj jedlá z diviny. Pri návšteve regiónu Vysokých Tatier stojí za to vyskúšať niektorú tatranskú špecialitu. Žiaci II.B s MOV Marekom Pajerom pripravili a naservírovali - Srnca na červenom víne so slivkami a hríbmi, ku ktorým podávali tradičné prílohy z lokálnych surovín.
Nechajte sa inšpirovať..........
Domácky pripravené žemle, nátierky - cícerová, avokádová alebo hokaido s mrkvou a červenou šošovicou. Aj o tieto oblasti si rozširujú svoje odborne vedomosti a zručnosti v oblasti gastronómie naši externí žiaci.
Buchty na pare, alebo parené buchty sú milovaná záležitosť. Pozná ich každý a predsa v každej kuchyni chutia trochu ináč.
Prijímacie konanie do prvého ročníka študijných odborov kuchár a čašník, servírka sa uskutoční v termínoch 3. mája 2021 a 10. mája 2021. Pozvánky a pokyny na prijímacie konanie Vám budú doručené v najbližších dňoch poštou.
vedenie školy
Powered by aSc EduPage