• História sa písala na Gastro Erasmus 2025
          • História sa písala na Gastro Erasmus 2025

          • V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!

            Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.

            Čítať viac TU

        • Job Shadowing v Portugalsku
          • Job Shadowing v Portugalsku

          • Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.

            Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.

            Čítať viac TU

        • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
          • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku

          • Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim!  Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata? 

            Čítať viac TU

        • Festival povolaní 2025 v Krakove
          • Festival povolaní 2025 v Krakove

          • Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!

            Čítať viac TU

        • Metro akadémia - pilotný ročník
          • Metro akadémia - pilotný ročník

          • Študenti zažili špičkovú gastronómiu!

            Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.

            Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.

            Čítať viac TU

          • Literárna kaviareň

          • Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú

            Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.

            Čítať viac TU

        • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
          • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025

          • Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.

            Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.

            Čítať viac TU

        • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
          • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou

          • 3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu. 

            Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!

            Čítať viac TU

        • Breakfest meeting
          • Breakfest meeting

          • Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu. 

            Čítať viac TU

        • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
          • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

          • V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela. 

            Čítat viac TU

        • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
          • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná

          • Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!

            Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.

            Čítať viac TU

        • Aktéri konferencie - Regióny v pohybe
          • Aktéri konferencie - Regióny v pohybe

          • Boli sme súčasťou konferencie “Regióny v pohybe - inšpirácie ktoré motivujú - spolupráce ktoré spájajú”!

            Na tomto podujatí sa organizátori zamerali na dôležité otázky spolupráce biznisu a duálneho vzdelávania, ako aj na to, ako vychovať zamestnancov, motivovať novú generáciu (Gen Z a Gen Alpha) a porozumieť generačným rozdielom medzi zamestnancami.

            Čítať viac TU

        • Gastro Kroměříž 2025
          • Gastro Kroměříž 2025

          • Dominancia na baristickej súťaži - Gastro Kroměříž 2025 

            Zúčastnili sme sa 11. ročníka medzinárodnej súťaže Gastro Kroměříž, kde mladí odborníci v oblasti gastronómie predviedli svoje umenie a vášeň!

            Medzi viacerými zástupcami zo Slovenska sme my ako jediní reprezentovali Prešovský samosprávny kraj. 

            V baristickej súťaži máme vynikajúce dvojité víťazstvo!

            **1. miesto**: Sofia Jurekova

            **2. miesto**: Dominik Špes

            Čítať viac TU

        • MIX volejbal
          • MIX volejbal

          • Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!

        • Teleráno v TV Markíza
          • Teleráno v TV Markíza

          • Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.

            Číťať viac TU

        • Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!
          • Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!

          • Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!

            Čo vás čaká?

            • Základy pečenia medovníkov
            • Kreatívne techniky zdobenia
            • Možnosť vytvoriť si vlastné veľkonočné umelecké dielo

            Kedy: 18. 3. 2025

            Kde: v Grand hotel Starý Smokovec

            Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!

            covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604

        • OZNAM

        • 8. 1. 2022
        • Milí naši žiaci a rodičia,

          prajeme Vám veľa šťastia a úspechov v novom roku 2022.

          Už v pondelok 10. januára 2022 sa opäť stretneme na prezenčnom vyučovaní a budeme sa riadiť Školským semaforom zverejneným na stránke Ministerstva školstva.

          Začíname dolným týždňom a v škole sú nasledovné triedy: I.A, I.D, II.B, III.A, III.B, IV.HA, V.HA, I.NŠ.

          Na odbornom výcviku sú triedy: I.B, I.C, II.A, II.C, III.C, IV.A.

          Pripomíname žiakom aj rodičom nasledovné povinnosti:

          - nosiť počas hodín a prestávok v priestoroch školy rúško

          - pred nástupom do školy v pondelok a štvrtok ráno sa otestovať samotestami a oznámiť triednému učiteľovi použitie domáceho AG samotestu prostredníctvom edupage

          - oznámiť triednemu učiteľovi pozitívny výsledok testu žiaka, alebo nariadenú karanténu z dôvodu kontaktu s pozitívnou osobou

          - nezabudnúť v škole predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti prostredníctvom edupage prípadne v tlačenej podobe kt. nájdete na nasledujúcej stránke https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/... príloha č. 1.

          Prajeme úspešný štart v novom roku.

          Vedenie SOŠ hotelová

        • Výroba čokoládových praliniek

        • 20. 12. 2021
        • Žiaci SOŠ hotelovej pripravovali "sladké pokušenie" na Vianoce v podobe čokoládových praliniek a vianočného pečiva ešte počas prezenčného vyučovania.

        • ,,TATRANSKÝ MIKULÁŠ"

        • 6. 12. 2021
        • Dnes sa na pôde našej školy uskutočnila charitatívna akcia "Tatranský Mikuláš", pre ľudí bez domova, zo zariadení pre seniorov, detí zo sociálne slabších pomerov. Naši žiaci pripravili mikulášsku kapustnicu, darčekové balíčky. Tieto produkty potešia 400 ľudí zo zariadení v Poprade, Batizovciach. Veľké ,,ĎAKUJEM" patrí našim sponzorom Lunys, Marko Tatry, BELANSKÉ STAVEBNINY, členke rady školy pani Anne Schlosserovej a všetkým štedrým ľuďom. Veríme, že aj týmto gestom sme im spríjemnili deň Mikuláša v tejto neľahkej dobe.

        • 🎅🏼Mikuláška atmosféra🍡

        • 6. 12. 2021
        • Žiaci a pedagógovia sa tento rok rozhodli obdarovať sladkosťou a ovocím každého na sviatok sv. Mikuláša. Už od rána chystaju mikulaske balíčky (a nielen to) pre ľudí bez domova a deti zo sociálne slabších rodín.

        • Sviatok Chanuka

        • 3. 12. 2021
        • Počas sviatku Chanuka zavoňali špeciality židovskej kuchyne aj v Grandhoteli Tatranská Lomnica ...

          Dňa 1. decembra 2021 sa študenti SOŠ hotelovej vo V. Tatrách František Lizák, Igor Hudáček (IV. A) a Frederika Figurová (III.C) pod vedením majstrov odborného výcviku Michaely Smoleňákovej, Ruženy Hudáček a Tomáša Regitka venovali téme medzinárodnej kuchyne. Tohto roku sme sa zamerali na židovské špeciality. Ako hlavné jedlo pripravili študenti chutný šólet a na dezert sa podávali šišky, hebrejsky sufganijot. Na prípravu týchto jedál sme použili kóšer múku, ktorú nám doručil pán Peter Chudý kancelár Židovskej náboženskej obce Prešov.

          Židovská komunita na Slovensku v týchto dňoch oslavuje sviatok Chanuka, počas ktorého si Židia pripomínajú víťazstvo Makabejcov nad vojskom kráľa Antiocha IV. Vojaci znesvätili aj Jeruzalemský chrám s večným svetlom. Keď ho Židia opäť zapálili, zistili, že olej im vystačí len na jeden deň. Stal sa však zázrak a lampa s olejom horela osem dní. Presne toľko, koľko potrebovali na výrobu nového oleja. Od toho času si Židia pripomínajú tento zázrak.

          Symbolom sviatku je chanukija - osemramenný svietnik, ktorým sme ozdobili slávnostne prestretú tabuľu a ako dezert sme podávali sviatočné jedlo, šišky – sufganijot vyprážané v oleji. Ako správne zapaľovať chanukiju s príslušným požehnaním nám vysvetlil pán Martin Korčok riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi.

          Týmto sa chceme poďakovať aj vedeniu hotela za poskytnutie krásneho prostredia a ďalších surovín, ktoré sme použili pri príprave chutných dobrôt.

          V. Andraš

        • Naša návšteva na Ministerstve školstva SR

        • 2. 12. 2021
        • Produkty našich žiakov na Ministerstve školstva SR

          Pri dnešnej návšteve ministerstva školstva boli odovzdané pralinky, ktoré pripravili naše žiačky odboru cukrár - Lenka Krajčová, Valentína Lizáková, Sabina Rožárová a Dominik Kašický - odbor kuchár.

          Tešíme sa na budúcu spoluprácu.

           

        • Tvorivá činnosť

        • 1. 12. 2021
        • Žiaci učebného odboru z hotela AquaCity dnes realizovali tvorivú činnosť - carving vykrajovanie do ovocia a zeleniny počas prezentačneho vyučovania na odbornom výcviku. Vyučovanie si spestrili a obohatili sa o nové vedomosti a zručnosti.

           

        • Spomínali sme...

        • 11. 11. 2021
        •  

          ה.ב.צ.נ.ת Päť hebrejských písmen. Ide o prvok zachovaný ešte z obdobia stredoveku, ktorý nájdeme takmer na každom dochovanom starom, ale aj novom židovskom náhrobku. Sú to prvé písmená akrostichu (oslavná báseň, ktorej počiatočné písmená ukrývajú vetu, meno alebo citát) a dali by sa preložiť nasledovne: „Nech je jeho/jej duša pripojená k zväzku živých.“ Ide o parafrázu biblického textu zo Starého zákona „...duša môjho pána bude vzatá do zväzku tých, čo žijú s Hospodinom.“ (1. Samuel 25, 29)

          Začiatkom novembra sme sa so študentmi SOŠ hotelovej V. Tatry v rámci dejepisného krúžku, ktorý nesie názov Susedia, na ktorých sme nezabudli, pod vedením učiteľa Vladimíra Andraša, vybrali na židovský cintorín v Poprade, aby sme si pripomenuli ľudí, ktorí tu kedysi žili. Popradský židovský cintorín svojimi náhrobkami v sebe ukrýva bohatú a vzácnu históriu. Na mnohých z nich sú zaznačené mená, dátumy a hebrejské texty. Tie prehovárajú o osobnostiach a ich životoch aj dnes, po mnohých desaťročiach. Dozvedeli sme sa niektoré fakty z dejín kedysi živej Židovskej náboženskej obce mesta Poprad, ktorej vznik sa datuje do roku 1879. Za jej zakladateľov sa považujú Dr. Ľudovít Gross, ktorý bol zároveň aj jej prvým predsedom, Daniel Krieger, Herman Stark a Samuel Bloch. Ako prvého rabína historické zdroje uvádzajú Arona Grünburga.

          Pri pomníku Alberta Spitzera sme sa cez spomínanie potomka Ivana Lukáča dozvedeli o osudoch rodiny bratov Pavla a Gejzu Spitzera, ktorí mali v Poprade obchod s kvalitným koloniálom a zásobovali ním aj mnohé tatranské hotely. Vojna však neobišla ani túto rodinu, ktorej súčasťou sa stal Béla Kolenka. Mnohí starí Popradčania si ho určite dodnes živo pamätajú. V roku 2008 mu štát Izrael udelil za pomoc tejto rodine v období najväčšieho prenasledovania vyznamenanie in memoriam Spravodlivý medzi národmi. V podaní Kevina Horvátha (III.A) a Patrície Britaňákovej (III. A) odzneli básne (autorka Patrícia) venované spomienkam ukrývaných detí, ktoré prežili obdobie šoa – Hansko a Dudka Lichtensteinovci, Marika a Peter Erdélyovci, Franzi Spirová, Veronika Gärtnerová, Peter Fränkel Faltin, ale aj na tých, ktorí sa stali obeťou vojnového rasového prenasledovania. Celú atmosféru umocnila melódia piesne Amazing grace v podaní V. Andraša. V závere sme si uctili aj pamiatku významného popradského rabína Hermana Zvi Pragera, ktorý v Poprade pôsobil v rokoch 1907 – 1942 a okrem iného viedol aj školu Talmud Tóra.

          Na otázku Katky Lukáčovej, čo vedie týchto mladých ľudí k tomu, že sa vo voľnom čase vybrali so svojim pánom učiteľom na židovský cintorín, odpovedala Vanesa Toporcerová: „Je dôležité si pripomínať cez príbehy ľudí minulosť...“ „A aby sa krivdy vojny na nevinných ľuďoch už nikdy viac neopakovali...“ doplnil ju Kevin. Záujem mladých študentov Katka Lukáčová veľmi ocenila slovami: „Títo mladí ľudia sú jedineční v tom, že sa zaujímajú o životy v podstate cudzích ľudí.“ Študentka Zuzana Šoltýsová na cintoríne našla ďalšiu inšpiráciu pre svoje obrazy, ktoré rada maľuje vo voľnom čase.

          „Našou úlohou v projekte Nezabudnutí susedia je vrátiť číslam konkrétne mená a menám príbehy. Od roku 2018 máme týchto príbehov už sedem a na spracovanie čakajú ďalšie, ktoré dúfame, budú v budúcnosti publikované“ dodal na záver V. Andraš

        • Slávnostná recepcia

        • 4. 11. 2021
        • Dňa 4.11.2021 sa konalo slávnostné otvorenie Polikliniky v Novom Smokovci po rekonštrukcii. Recepcia sa konala v mestskom zariadení Vila Ilona v Starom Smokovci pre malú skupinu ľudí z dôvodu prísnych pandemických opatrení. Catering zabezpečovala naša škola, kde žiaci nabrali nové skúsenosti pri príprave a podávaní jedál a nápojov. Sme veľmi radi, že aj takto môžme prispieť k vzájomnej spolupráci s mestom Vysoké Tatry.

           

        • 16. OKTÓBER SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

        • 23. 10. 2021
        • V októbri sa naši žiaci už tradične stretávajú s deťmi v ZŠ a MŠ.

          Tento školský rok nás pozvali medzi tých najmenších do MŠ Dolný Smokovec.

          Krásne dopoludnie medzi deťmi strávili Dominik Klašický a Igor Hudáček.

          Spoločne pripravili a ozdobili niečo chutné, zdravé z ovocia a zeleniny. Deťom sa toto stretnutie páčilo a motýlikom, medvedíkom, tučniakom aj chutilo.

        • Baristický kurz I.

        • 22. 10. 2021
        • Baristický kurz pod vedením Vladimíra Koča z Tatra Coffe Academy

          21. 10. - 22. 10. 2021

          Žiaci druhého ročníka si obohatili svoje vedomosti o káve a zdokonaľovali sa v príprave tohto kultového nápoja.

          Všetci účastníci odchádzali spokojní s množstvom praktických informácií, ktoré zvyšujú ich odbornosť.

          Čoskoro bude prebiehať aj druhé kolo. Neváhajte a prihláste sa.

        • Návšteva pána ministra

        • 12. 10. 2021
        • Dnes nás svojou návštevou poctil Branislav Gröhling minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, tak ako prednedávnom sľúbil. So žiakmi si precvičil praktické zručnosti na odbornom výcviku. Taktiež odmenil žiakov za mimoriadne úspechy na gastronomických súťažiach, v oblasti športu a ďalšie školské aktivity.

        • Umenie v kuchyni

        • 6. 10. 2021
        • Neoddeliteľnou súčasťou kuchárskeho umenia je znalosť v porciovaní jednotlivých častí jatočných zvierat. Včera si to vyskúšali aj naši prváci, ktorých sprevádzali naši starší žiaci.

        • Účelové cvičenia 👍

        • 5. 10. 2021
        • V dňoch 29. 9. 2021 a 4. 10. 2021 prebiehali účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka, ktoré boli rozdelené do 3 blokov.

          I. tematický blok: Pohyb a pobyt v prírode a ochrana prírody

          II. tematicky blok: Zdravotná príprava

          III. tematicky blok: Riešenie mimoriadnych udalostí - civilná ochrana

          Všetky aktivity, ktoré žiaci absolvovali v tieto dni, mali svoju dôležitosť, a veríme že budú viesť našich žiakov k tomu, aby sa vedeli správne zachovať v krízových situáciách.

        • EuroSkills - Graz 2021

        • 3. 10. 2021
        • Šimon Kalata si na výnimočnom podujatí mladých profesionálov EuroSkills 2021 v odbore kuchár zmeral sily s konkurenciou z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Estónska, Holandska, Lotyšska, Poľska, Portugalska, Ruska. So svojimi zážitkami a postrehmi sa podelil aj s nami.

          "Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a česť reprezentovať Slovensko, školu i seba. Získal som veľa nových skúseností a nadobudol nové kamarátstva. Som vďačný našej škole, majstrom odbornej výchovy, že ma pripravovali na súťaže a umožnili sa mi zúčastniť aj súťaže EuroSkills. Ďakujem aj Danielovi Melicherikovi za to, že bol mojim doprovodom a mentorom počas tejto súťaže."

          Prestížne podujatie EuroSkills trvalo tri dni. Úlohou mladých kuchárov bolo každý deň pripraviť dva vopred určené chody.

          I. deň - moderné teplé predjedlo, kde bola hlavnou surovinou kačka. Šimon pripravil a naservíroval konfitovanú trhanú kačku, langoš, demiglace s jalovcom, dehydrovanú zeleninu, jablkové perly, vinne šodó a kôprový olej. Ako druhý chod bola dekonštruovaná jablková štrúdla, v ktorej sa mala použiť vanilka, škorica, jablko. Šimon pripravil pečené jablko obalené v prachu z cesta, sladkú holandskú omáčku so škoricou, tekuté cesto s prachom z cesta a vanilkou, jablkový gél, doplnené o estragénový olej.

          II. deň - mystery studené predjedlo a mystery hlavné jedlo. Hlavnú surovinu sa dozvedeli až v prvý deň na mieste. Pri studenom predjedle to bol rak riečny, riasa nori a beluga šošovica. Šimon pripravil studený šalát z beluga šošovice, ktorý doplnil o hokaido kocky a brunoise blanšírovaným feniklom. Fáš z raka natrel do riasi nori. Servíroval to na slanom lievanci, ktorý doplnil o kôprovú majonézu, maslovú omáčku, gél s grany smith jabĺk a limetkové perly. Pri hlavnom jedle boli hlavnou surovinou zubač a hokaido tekvica, ktorú mali použiť 3 rôznymi spôsobmi. Rybu vyfiletoval, líčka použil do fáše na raka a zbytok použil na rybací fond. Do maslovej glazáše vložil filety, ktoré udržiaval pri teplote 60°C. Z hokaido pripravil pyré, omáčku a kuskus spolu s karfiolom. Doplnil to julienne z feniklu a mrkvy na prepustenom masle, dozdobil citrónovou kockou a zeleným olejom.

          III. deň - terinka z bravčového mäsa a dva druhy vegetariánskych tapas. Terinku doplnil čatní z jabĺk a hrozna, popcornu z bravčovej kože, parmezánového chipsu, pomarančovej omáčky, perly z jalovca. Pri tapas mal použiť huby, ktoré zvládol taktiež bravúrne.

          Po varení čakali na súťažiacich dva testy v podobe slepej ochutnávky a znalosti surovín.

          Sme hrdí, že náš mladý talent Šimon Kalata mal možnosť svojimi odbornými zručnosťami prezentovať Slovensko širokej verejnosti.

        • 🌳🌳🌳ANKETA STROM ROKA 2021 🌳🌳🌳

        • 3. 10. 2021
        • Školský rok 2021/2022 úspešne začal aj na Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci, jedinej strednej škole v meste Vysoké Tatry. Žiaci našej školy sa zaujímajú nielen o školské povinnosti ale aj o prostredie v ktorom sa škola nachádza. Preto sa po oslovení výchovnou poradkyňou Mgr. Darinou Jatiovou aktívne zapojili do hlasovacej súťaže v rámci ankety STROM ROKA 2021. V ankete pod číslom 9 bojuje tatranský BUK LESNÝ- PREVISNUTÝ stojaci už vyše 70 rokov v Starom Smokovci. Keďže sme najvyššie položenou strednou školou na Slovensku ani jeden z oslovených žiakov nepovedal nie, ba naopak po odchode zo školy si naši žiaci išli „súťažiaci strom“ vyfotiť a detailnejšie pozrieť najmä keď zistili, že tento strom sa nazýva aj strom lásky. Do ankety sa zapojili nielen žiaci ale aj pedagógovia našej školy.

          Držíme v ankete palce nášmu stromu.

        • ČLOVEK A PRÍRODA v nemeckom jazyku

        • 23. 9. 2021
        • Téma Človek a príroda v nemeckom jazyku, ktorú poňala ll.B. trieda pod vedením Mgr. Ivety Jurčíkovej trochu inak...

          Jesennú prírodu a jej ponuku jedlých bylín sme využili na prípravu netradičnej, ale o to vzácnejšej polievky.

          Základ tvorili byliny ako: lipkavec, kapsička pastierska, kozia brada, púpavové listy, sedmikráska, pŕhľava, ďatelina, skorocel, nechtík, slez, mangold...

          Zaujímavú kulinársku špecialitu sme doplnili ďalšími chodmi, kde sa podával losos na bylinkách, cibuľové krúžky a dezert tvorila tvarohová torta so slaným karamelom.

          NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ

        • Návšteva Pápeža Františka

        • 16. 9. 2021
        • Pápež František a jeho posolstvo:

          ,,NIKTO BY SA NEMAL CÍTIŤ VYČLENENÍ, NA OKRAJI...´´

          Príchod pápeža Františka priniesol so sebou množstvo výziev. Vystúpiť z konfortnej zóny a

          prijať ju ako dobrovoľníčka sa rozhodla aj naša učiteľka Mgr. Iveta Jurčíková.

          ,, Keď som započula v televízii, že sa ešte hľadajú dobrovoľníci na Luníku IX. v Košiciach u Saleziánov, okamžite som zareagovala. Isté obavy tu určite boli. Inštruktáž hovorila jasne:

          Pripravte sa na pľuvance, kamene, buďte úctiví, všetkým vrátane teenagerov vykajte, nedávajte peniaze ani nijaké jedlo a hlavne nikoho nefoťte. Našťastie sa nič z toho nenaplnilo. Rómovia nás privítali s rešpektom a nadšením.

          Po zaradení do tímu ZAHRANIČNí NOVINÁRI a absolvovaní školenia sme na tomto sídlisku pomáhali cudzojazyčným novinárom pochopiť, prečo sa pápež František rozhodol navštíviť práve túto rómsku komunitu.

          Najväčší záujem bol o sprevádzanie po sídlisku, kde sa mohli novinári pohybovať iba v sprievode dobrovoľníka. Tu dostali šancu klásť otázky miestnym obyvateľom. Naša úloha spočívala v doslovnom preklade toho, čo bolo povedané, bez vkladania osobných názorov a pohľadov. Životná skúsenosť ako táto sa človeku naskytne snáď iba raz za život, rovnako ako vypočuť si posolstvo pápeža z bezprostrednej blízkosti. Určite som za túto šancu nesmierne vďačná.´´

        • Príjemný deň v škole....

        • 13. 9. 2021
        • Žiaci SOŠ hotelová si v dnešný deň pripomenuli 60. výročie vzniku školy. V triednom kolektíve si pochutnali na guláši. Rôznymi aktivitami rozvíjali pozitívne myslenie, keďže 13. september patrí Dňu pozitivneho myslenia.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás