Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**!
Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.
Čo sa naučili? Čítať VIAC
Vážení študenti, rodičia a partneri,
radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.
Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.
Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.
V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania.
V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.
Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.
Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.
Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov.
2. miesto v celoštátnom finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR. Dnešok na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025 patril chutným múčnikom s použitím hlavnej suroviny čokolády Callebaut a smotany Elle. Čítať viac....
Veľtrh gastronómie DANUBIUS Gastro bol pre nás nesmierne inšpiratívny! Žiaci a pedagógovia vycestovali do Bratislavy, kde mali príležitosť načerpať nové nápady a zažiť množstvo chutí a vôní v bratislavskej Inchebe.
Naša úloha bola jasná: v časovom limite 150 minút pripraviť tri identické porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného teplého pokrmu s dvoma prílohami a omáčkou. Čítať viac
S radosťou oznamujeme, že na 20. ročníku súťaže odborných zručností cukrár - junior, ktorá sa konala v kongresovej sále Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, sme sa umiestnili na 3. mieste! Čítať viac
Počas pútavej hodiny s MVDr. Hurajtovou sa žiaci ponorili do tajov prípravy kvalitných čajov oolong v Čajovni u Vlka. Učili sa o čínskom čajovom obrade a jeho krásnych rituáloch. Čítať viac⇛
Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!
15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov.
Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.
Vážení rodičia,
zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.
Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.
Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?
NA ČO DAŤ POZOR
Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/
Kontakt na pomoc:
Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:
S úctou
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy
Slávnostne sme ukončili predvianočné obdobie vyhodnotením súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu tried. Čítať viac ⇛
Na pozvanie Resort-u SOBOTIN vycestovalo v druhej polovici mesiaca február 6 žiakov s Bc. Marekom Pajerom na prax do Olomouckého kraja priamo do rozprávkového Resort Sobotín.
Dnešným programom bola exkurzia v Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naši žiaci spolu s riaditeľkou rezortu navštívili dielne a odborne učebne odborov - kuchár, čašník, cukrár, mäsiar. Tunajší žiaci, majstri a vedenie školy im zodpovedalo na všetky zvedavé otázky. Cestou späť zhodnotili celý priebeh.
Žiakov čakajú ďalšie odborné skúsenosti a bohatý program v Resorte Sobotin.
Sleduj naše stories a dozvieš sa viac.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #resortsobotin #jeseniky #gastro #vzdelavame
Všetkých srdečne pozývame na kurz Makrónky s profi cukrárkou Máriou Kašickou. Termín: 25. 2. 2023 v čase od 9.00 15.00 hod
OTVÁRAME HOTELOVÚ AKADÉMIU 5-ročný študijný odbor (6323 K hotelová akadémia)
Vzdelávat sa budeš:
V Centre odborného vzdelávania a prípravy pre gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch vo Vysokých Tatrách.
V odbornej škole úzko profilovanej na gastronómiu vyučovanú odborníkmi z praxe.
V 4 a 5 hviezdičkových hoteloch s možnosťou zapojenia sa do systému duálneho vzdelávania, kde patríme medzi lídrov v rámci PSK.
moderne vybavených odborných učebniach pod vedením odborníkov z baristiky, somelierstva, barmanstva, v príprave a servise jedál a nápojov.
Okrem toho:
budeš rozvíjať SOFT SKILLS aj na odbornej praxi v Nemecku a Česku, či prostredníctvom programu ErasmusPlus v krajinách EÚ.
Učiť sa 2 cudzie jazyky.
Zapájať sa do do gastronomických súťaži, workshopov a charitatívnych aktivít.
U NÁS MÔŽEŠ ŠTUDOVAŤ AJ V TÝCHTO ODBOROCH
- študijný odbor 6445 K kuchár
- študijný odbor 6444 K čašník/servírka
- učebný odbor 6445 H kuchár
-učebný odbor 6444 H čašník/servírka
- učebný odbor 2964 H cukrár
Čaká tá inkluzívna škola s pedagógmi otvorenými pre inovácie.
Sviatok sv. Valentína je sviatkom všetkých zamilovaných. Jedna z legiend hovorí, že sv. Valentín bol kňaz žijúci v Ríme.
Aj na našej škole sme si spríjemnili tento deň akciou ,, Valentínska pošta.” Žiaci mali počas celého dňa možnosť hádzať do pripravenej schránky rôzne odkazy plné lásky a vďaky pre svojich spolužiakov, kamarátov a učiteľov. Školský parlament mal plné ruky práce odkazy roztriediť.
Zajtra budú odovzdané do správnych rúk a veríme, že budúci rok bude tých krásnych listov ešte viac.
V žurnále NAŠE NOVINY, kde sú zachytené informácie zo života rodiny značiek {VIAJUR, Kaštieľ Pálffy, Selavi, Pálffy Brauerei, Hey You, kam patrí aj Hotel Lomnica *****} sa priaznivci týchto značiek dozvedia o rozvoji spolupráce a vzájomnom obohacovaní sa v oblasti stredoškolského odborného vzdelávania v gastronomických odboroch a cestovnom ruchu, a podpore užšej spolupráce medzi Hotelom Lomnica a SOŠ hotelovou v Hornom Smokovci.
Memorandum o vzájomnej pomoci a rozvoji stredných odborných škôl v oblasti duálneho vzdelávania sa podpísalo medzi Prešovským samosprávnym krajom a Hotelom Lomnica v novembri 2022.
Viac info o memorande a benefitoch takéhoto vzdelávania sa dočítate TU.
aj tento rok je možné podávať prostredníctvom EduPage škôl.
Opätovne otvárame študijný 5 - ročný odbor "6323 K hotelová akadémia."
Baristický kurz 25.2.2023 (sobota)
Kurz bude zameraný na základnú prípravu kávy, práca s mlynčekom, príprava espressa, receptúra, speňovanie mlieka, príprava mliečnych kávových nápojov a starostlivosť o technológie.
Kurz bude otvorený po prihlásení min. štyroch záujemcov.
Latte art kurz 25.3.2023 (sobota)
Kurz bude zameraný na techniku speňovania mlieka, technika liatia jednotlivých vzorov (srdce, dvoj tulip, rosetta)
Kurz bude otvorený po prihlásení min. štyroch záujemcov.
Baristický kurz 8.4.2023 (sobota)
Kurz bude zameraný na základnú prípravu kávy, práca s mlynčekom, príprava espressa, receptúra, speňovanie mlieka, príprava mliečnych kávových nápojov a starostlivosť o technológie.
Kurz bude otvorený po prihlásení min. štyroch záujemcov.
Burza informácií stredných škôl poradila, KAM po ZŠ.
Konečne k nám zavítala poriadna zima. Tak veselo na našom školskom dvore už dávno nebolo. Za polročnú snahu a prácu dnes dostali naši žiaci odmenu. Pochutnali si na výbornom punči, ktorý pre nich pripravili členovia školského parlamentu. Zároveň si užili náš tatranský sneh a poludnie si spríjemnili stavaním snehuliakov a iných maskotov.
Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu akciu
V týždni od 23.1.-27.1.2023 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik v Studničky - Vernár Hotel & Ski. Naši prváci si to naplno vychutnali.
Vrelo odporúčame Lyžiarske stredisko Vernár - Studničky
Žiaci Janka Smoleňáková a Milan Tropp sa zúčastnili pod vedením Ing. Ivany Horskej krajského kola EKONOMICKEJ OLYMPIÁDY.
Olympiáda sa konala na Fakulte ekonomiky, manažmentu a obchodu Prešovskej univerzity v Prešove.
Ďakujeme za reprezentáciu a tešíme sa na výsledky, ktoré sa dozvieme v priebehu mesiaca apríl.
Držíme palce
V hoteli AquaCity Poprad sa konal ples pod názvom "90 roky" pre zamestnancov hotela. Pri príprave, servise jedál a nápojov boli nápomocní naši žiaci i majstri odbornej výchovy.
Aj takto prebieha spolupráca medzi školou a hotelom zapojeným do SDV.
Dominika Birošiková v súťaži Barista CUP 2022 v Nitre bojovala o postup do Brazílie. Pekne prezentovala a technicky zvládla prípravu espressa, cappuccina a aj voľného drinku. Čas bol však neúprosný a sekundy navyše ju stáli umiestnenie.
Ďakujeme Dominike za reprezentáciu školy a držíme palce v ďalších súťažiach.
Taktiež ďakujeme MOV Vladimírovi Kočovi za excelentnú prípravu na súťaž.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #barista #coffee #slovak
Aj naša škola sa zapojila so žiakmi dejepisného krúžku Zabudnuté dejiny podtatranského regiónu do celosvetovej iniciatívy #We Remember - Spomíname a nezabúdame, keď si na sklonku januára chceme pripomenúť Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Učme sa z minulosti, aby sme ochránili budúcnosť...
V dňoch 5.12. - 16.12.2022 prebehli na Slovensku školské kolá 6. ročníka Ekonomickej olympiády.
Jej organizátorom bol INESS-Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.
Do súťaže sa zapojili i žiaci našej školy. Absolvovali 40 minútový test, ktorý pozostával z 25 otázok.
Z celkového počtu 15 zúčastnených žiakov sa najviac darilo Milanovi Troppovi (IV.A) a Janke Smoleňákovej (V. HA).
Postupujúci žiaci nás budú 27.01.2023 reprezentovať na krajskom kole v Prešove.
Všetci im držíme palce!
V semifinálovom kole súťaže SKILLS Slovakia Gastro Junior CUP - odbor cukrár 2022/2023 pripravili žiačky Valentína Lizáková a Tetiana Hudyvok (II.C) dezert s názvom Topinamburovo-rakytnikový Éclairs zdobený nakladanou jarabinou a zlatým čipsom.
Cukrárky pripravovala na súťaž Mgr. Ružena Hudaček. Náš tím získal bronzové pásmo.
Gratulujeme k úspechu a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.
Veľké ďakujem patrí aj nášmu partnerovi v systéme duálneho vzdelávania Grand Hotel, Starý Smokovec.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #cukrar #eclair #vzdelavanie #skills
Aj tento rok sme boli úspešní v semifinálovom kola celoslovenskej gastronomickej súťaže.
Viktória Orolinová (II. A)a jej pomocník Adrián Andráš (III. A) spomedzi šestnástich tímov postúpili do finálovej šestky. Šesť najlepších tímov bude ďalej súťažiť v bratislavskej Inchebe.
V príprave museli využíť správne kombinácie tepelných úprav, technologických postupov, lokálnosť, sezónnosť či udržateľnosť.
Náš tím pripravil:
Srnčí chrbát v pečeňovej fáši
topinamburové pyré hubový demiglace
glazovaná cibuľka s horcom
jalovcový olej
nakladaná jarabina
rakytníkové perly
Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy
#studujgastro #studujunas #soshotelova #skills #slovakia #gastro #junior
Dňa 13. 1. 2023 som mal tú česť s mojimi študentkami tretieho ročníka SOŠ hotelovej V.Tatry prezentovať našu školu na výnimočnom plese A&B Design v Batizovciach. V programe vystúpil známy slovenský herec, moderátor a spevák Juraj Bača. V. Andraš
Žiačka - Dominika Birošiková a majster odbornej výchovy - Vladimír Koč pripravovali dnes kávu viacerými spôsobmi v živom vysielaní televízie Markíza. Inšpirovali sa tatranskou prírodou a divákom predviedli aj to, ako jednoducho si môžu pripraviť chutnú kávu vysoko v horách.
Prezentovali…….
Drink “Forest Coffee” káva s domácim borovicovym sirupom , hruškovým freshom s efektom inverzie pomocou suchého ladu.
Cappuccino pripravované v prírode bez pomocí kávovaru. Mlieko spenené vo French presse a espresso pripravené cez mokka kanvičku.
kávu pripravenú alternatívnou metódou aeropress.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #telerano #káva
Instagram: sos_hotelova_horny_smokovec
Powered by aSc EduPage