Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**!
Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.
Čo sa naučili? Čítať VIAC
Vážení študenti, rodičia a partneri,
radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.
Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.
Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.
V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania.
V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.
Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.
Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.
Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov.
2. miesto v celoštátnom finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR. Dnešok na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025 patril chutným múčnikom s použitím hlavnej suroviny čokolády Callebaut a smotany Elle. Čítať viac....
Veľtrh gastronómie DANUBIUS Gastro bol pre nás nesmierne inšpiratívny! Žiaci a pedagógovia vycestovali do Bratislavy, kde mali príležitosť načerpať nové nápady a zažiť množstvo chutí a vôní v bratislavskej Inchebe.
Naša úloha bola jasná: v časovom limite 150 minút pripraviť tri identické porcie teplého alebo studeného predjedla a tri porcie moderného teplého pokrmu s dvoma prílohami a omáčkou. Čítať viac
S radosťou oznamujeme, že na 20. ročníku súťaže odborných zručností cukrár - junior, ktorá sa konala v kongresovej sále Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, sme sa umiestnili na 3. mieste! Čítať viac
Počas pútavej hodiny s MVDr. Hurajtovou sa žiaci ponorili do tajov prípravy kvalitných čajov oolong v Čajovni u Vlka. Učili sa o čínskom čajovom obrade a jeho krásnych rituáloch. Čítať viac⇛
Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!
15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov.
Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.
Vážení rodičia,
zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.
Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.
Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?
NA ČO DAŤ POZOR
Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/
Kontakt na pomoc:
Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:
S úctou
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy
Slávnostne sme ukončili predvianočné obdobie vyhodnotením súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu tried. Čítať viac ⇛
Naši šikovní žiaci - Peter Knapík, Mário Alexy s MOV Bc. Marekom Pajerom pripravili lahodné pokrmy vhodné aj po Vianociach a prezentovali tiež alternatívnu prípravu pokrmov v ranom vysielaní Telerána na TV Markíza.
Divákom pri sledovaní živého vysielania prezentovali:
Predjedlá: grilovaná zelenina, marinovaná marhuľa, špenatový dip, roast beff
Marinovaný ovčí syr, mikro šalát
Pohankový, quinový šalát
Avokádový mousse
Hlavné jedlá: Zaúdené kuracie prsia sous vide, borovičkový demi glace, spišské džatky, hríby
Losos v zemiakovej kruste, cviklovo-kalerábové pyré, glazovaná cibuľka, šafranový karfiol
V štúdiu Teleráno stretli aj pozitivne naladenú speváčku Moniku Bagárovú.
Instagram: sos_hotelova_horny_smokovec
#studujgastro #studujunas #soshotelova #telerano #gastro #jedlo #hory
Každy rok opusti brány školy približne 80 absolventov. Kroky mnohých z nich v ich profesii smerujú do zahraničia.
Je milé a potešujúce ak si bývali žiaci spomenú na svoju ALMA MATER počas Vianoc a zašlú aj takéto pozdravy/ fotografie.
Ďakujeme a prajeme veľa úspechov.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #vzdelavanie #pozdra #vianoce
Stredná odborná škola hotelová, Horný Smokovec 26, zastúpená riaditeľom školy PaedDr. Pavlom Hudáčekom Vám týmto oznamuje, že po konzultácii s RUVZ so sídlom v Poprade a po konzultácii so zriaďovateľom PSK so sídlom v Prešove, na základe vysokej chorobnosti a z toho vyplývajúcej absencie žiakov nad 30 %, sa z vyššie uvedených dôvodov
PRERUŠUJE výchovno-vzdelávací proces od 20. 12. 2022 do 22. 12. 2022 vrátane.
Tento týždeň sme načerpali množstvo inšpirácii v SŠ Charbulova.
Naši kamaráti z Brna nám pripravili bohatý program počas výmenného pobytu.
Pozreli sme do niekoľkých hotelových prevádzok, uskutočnili prehliadku mesta Brno s výkladom.
Tiež sme sa zapojili do pečenia vianočného pečiva a prípravy mäsových výrobkov.
Nechýbalo ani varenie českých jedál v modernom prevedení.
Navštívili sme technické múzeum a zažili kopec zábavy.
Ďakujeme SŠ Charbulova a tešíme sa ďalšie stretnutie.
Ak sa zaujímate o gastro a hotelierstvo neprehliadnite v zimnom vydaní časopisu HOTELIER inšpiratívny článok ZOSTANEME V KONTAKTE.
Riaditeľka Kontakt Wellness Hotel**** v rozhovore okrem iného vyzdvihuje spoluprácu s našou školou a poukazuje na veľký prínos pôsobenia majstra odbornej výchovy priamo v hoteli pri vzdelávaní budúcich kuchárov.
Produktívna práca, tolerancia, dôvera a podpora atraktívnejšia práca / vzdelávanie.
Teší nás šírenie dobrého mena školy aj takouto formou.
Kontakt Wellness Hotel - náš partner v systéme duálneho vzdelávania.
#studujgastro #studujunas #soshotelova #vysoketatry #hotel #wellnes #kontakt #dualnevzdelavanie #vzdelavanie #hotelier
Naše ručne vyrábané čokoládové pralinky aj tieto Vianoce putujú na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré poslúžia ako prezenty.
I takto sladko a vkusne sa dá obdarovať na Vianoce.
Dňa 12.12.2022 sa naša škola zapojila do charitatívnej akcie pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja s názvom "Vianočná burza pomoci". Naša škola prispela vianočnými medovníkmi, ktoré napiekli žiaci v spolupráci s pedagógmi Ing. Ivanou Horskou a PaedDr. Silviou Kiššovou. Pralinky vyrábali žiaci v spolupráci s majsterkou odborného výcviku Mgr. Ruženou Hudaček. Výťažok z predaja praliniek bol odovzdaný organizátorom akcie, ktorí podporia rodiny a deti v núdzi. Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tejto akcie...
Dňa 7.12.2022 Stredná športová škola v Poprade organizovala súťaž v mix volejbale pre Stredné školy. Aj SOŠ hotelová sa zúčastnila so svojím tímom. Sme radi, že žiaci sú nie len odborne zruční ale vedia predviesť aj svoje športové zručnosti.
Ako už v SOŠ hotelová býva tradíciou, aj tento rok sme na sviatok sv. Mikuláša zorganizovali BENEFIČNÚ akciu pre:
deti z detských domovov,
ľudí bez domova
seniorov.
Naši žiaci pripravili spolu
500 porcií kapustnice,
400 porcií punču,
150 Mikulášskych balíčkov pre mestá Spišská Belá, Poprad a obec Batizovce. Veľké ďakujem patrí našim sponzorom:
Belanské stavebniny
KRaF s.r.o
REMESLÁ BELÁ, spol. s r.o.
spoluorganizátorovi Mesto Spišská Belá - oficiálna stránka a všetkým ľuďom, ktorí sa spolupodieľali na tejto akcii.
SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26 Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP)
#soshotelova #spisskabela #mikulas #kapustnica #punč #aktivitysoshotelova #poprad #batizovce #studujgastro #studujunas #COVP
S blížiacimi sa vianočnými sviatkami a sviatkom sv. Mikuláša sme sa so žiakmi školy vybrali do našich krásnych slovenských hôr.
Naším cieľom sa stalo Štrbské Pleso. Hoci slniečko bolo dnes skúpe, výlet sa nám vydaril. Električkou sme sa odviezli zo Starého Smokovca na Štrbské Pleso. V prostredí nádhernej zasneženej prírody sme sa poprechádzali, načerpali sme novú energiu a domov sme si odniesli nezabudnuteľný zážitok.
Už teraz sa tešíme na ďalší spoločný výlet.
Dňa 1.12.2022 sa žiaci 3.A triedy v sprievode Mgr. Dariny Jatiovej a MVDr. Silvie Hurajtovej zúčastnili na exkurzii v rodinnej firme KARLOFF v Kežmarku, ktorá vyrába originálne destiláty výlučne z prírodných surovín. Exkurzia bola súčasťou preberaných tém v predmetoch PVY, TSO a NON, kde sa žiaci 3. ročníka učia témy týkajúce sa výroby destilátov a prípravy miešaných nápojov.Počas pútavej prezentácie sa žiaci mali možnosť dozvedieť všetko o pôvode a myšlienke vzniku spoločnosti Karloff a nahliadnuť do tajomstiev výroby unikátnych čajovo bylinných likérov.
Naši žiaci ukončili opäť úspešné ďalšie školenie, tentokrát Baristicky kurz v spolupráci s Tatra Coffee Academy a Atrium Hotel, Nový Smokovec, ktorý poskytol priestory hotela, a je našim partnerom v systéme duálneho vzdelávania.
Žiaci sa dozvedeli od pestovania kávovnika až po samotnú šálku kávy. Nechýbala ani práca s mlynčekom a nastavenie espressa, speňovanie mlieka , úvod do latte art či alternatívna priprava. Systém práce a komunikácia s hosťom im nieje taktiež cudzia. Prajeme im veľa nielen kávových úspechov.
K Vianociam neodmysliteľne patria medovníky. Žiačky druhého ročníka odboru CUKRÁRKA sa na ich zdobenie dokonale pripravili.
Mária Kašická, profesionálna cukrárka a majiteľka Cukrárenská výroba KIKA, predviedla počas KURZU ZDOBENIA MEDOVNÍKOV rôzne techniky a vzory zdobenia, no nielen to. Podelila sa s nimi aj o recept, dozvedeli sa na čo si dať pozor a akým chybám sa vyvarovať.
Ďakujeme za všetky rady a efektívne strávený čas.
#studujgastro #studujunas #vianoce #medivniky #zdobenie #cukrar #soshotelova
Dnes sme s 1.B triedou navštívili v bezprostrednom centre Vysokých Tatier, v tatranskej osade Starý Smokovec zrekonštruovanú zrubovú stavbu s názvom Vila Alica, ktorá sa od júna 2015 stala domovom nového súkromného múzea.Prostredníctvom starých filmov sme sa vrátili do minulosti Tatier, kedy fotoaparát a kamera neboli tradičnou výbavou každého turistu. Avšak fotografie a videá z minulosti zachytili momenty, ktoré sa uchovali navždy.
S príchodom decembra sa priblížil aj 6. december - deň svätého Mikuláša. Od čias obdarovania podľa legendy troch dcér sa ľudia obdarúvajú. Počas Mikulášskeho programu budú v Nemocnici Poprad a.s. obdarovaní deti a dospelí. Cieľom tejto akcie je potešiť pacientov nemocnice, ktorí sú citlivejší a zraniteľnejší v tomto predvianočnom čase. Mikuláš obdarí pacientov medovníkom, ktorý tento rok pripravili žiaci a učitelia z SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26 pod vedením MVDr. Silvie Hurajtovej. Je pre nás potešením byť súčasťou takejto predvianočnej akcie.
Počas 2 dní žiaci odboru hotelová akadémia, kuchár a čašník sa podieľali pri príprave a servise na konferencie pre 520 hostí v krásnom prostredí Grand Hotel Permon**** v Podbanskom.
Všetkým zúčastneným ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.
SOŠ hotelová v spolupráci s Tatra Coffee Academy a Atrium Hotel, Nový Smokovec organizuje pre žiakov školy Baristicky kurz.
Kurz bude prebiehať v hoteli Atrium, ktorý je v systéme SDV.
Žiaci sa pod vedením Tatra Coffee Academy dozvedia čo je kávovník, ako sa spracúvava, príprava espressa, nastavenie mlynčeka, speňovanie mlieka a mnoho ďalšieho.
Dňa 23. 11. 2022 sme sa so študentmi 4. ročníka Radkou Pavelčákovou, Paťou Britaňákovou, Kevinom Horváthom a Peťom Biroščákom zúčastnili zaujímavej besedy pod názvom Umenie & holokaust v priestoroch Tatranskej galérie. Významným hosťom bol aj exprezident SR Ing. Andrej Kiska. Do projektu, ktorý potrvá do konca roku 2023 sa zapojíme aj my príbehmi a výtvarnými dielami, ktoré sme už od roku 2018 spracovali.
Česká republika, Poľská republika
Tento týždeň si žiaci, ktorí vďaka programu Erasmus+ spoznávali gastronómiu západných Slovanov v mestách Brno a Krakov, pozvali svojich rodičov a známych do priestorov SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26 .
Pripravili si pre nich slávnostný štvorchodový obed, ktorý prezentoval dané krajiny. Taktiež sa podelili so svojimi zážitkami a novými skúsenosťami, ktoré vďaka tomuto projektu získali.
Poukázali na to, že odborná prax v medzinárodnom prostredí je pre budúcich absolventov veľkou výhodou a posúva ich na pomyselnom rebríčku o stupeň vyššie.
#erasmusplus #mobilita #projekt #gastronomia #studujgastro #studujunas #soshotelova
Všetkým záujemcom boli otvorené dvere SOŠ hotelovej v budove na Popradskej ceste dnes od skorého rána.
Budúci prváci si prišli pozrieť školu v doprovode pedagógov, ale aj svojich rodičov. Nazreli do učební, pozreli si zručnosti našich žiakov, ochutnali ich produkty, viedli s nimi rozhovory, tiež diskutovali s pedagógmi i výchovnou poradkyňou.
Účasť bola bohatá, čo nás veľmi teší.
Všetkým, ktorí sa zapojili do príprav a realizácie DOD ĎAKUJEME.
#soshotelova #DOD #studujgastro #studujunas #vysoketatry #kamnastrednu
Powered by aSc EduPage