Je úspešne za nami.Odniesli sme si mnoho zážitkov skúseností či nových priateľstiev. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto projektu.
👉👉🔥GASTRO ŠKOLA 🧑🍳🤵2022🙂😉
- 3
👉👉GASTRO ŠKOLA 2022 🙂 so CHEF FROM THE WOODS🌲🌲🙂
3.deň sme strávili nielen prípravou osviežujúcich nápojov ale aj alternatívnou prípravou pokrmov v exteriéri so CHEF FROM THE WOODS našim absolventom ĽUBOMÍROM ŠMINDÁKOM. Žiakom odprezentoval špeciality v BIG GREEN EGG, používanie kresadla, ale aj ako by sme k našej prírode mali pristupovať.
7
🔆➡️GASTRO ŠKOLA 🙂🙂🇮🇹
V tento deň si žiaci vyskúšali prípravu variácií ŠPAGIETPANNA COTTU a nápoje BABYCCINO BITTERS FREE APERITIV. Súčasťou športových aktivít bola aj beseda so slovenskými reprezentantmi v zjazdovom lyžovaní ADAMOM ŽAMPOM a naším žiakom TEOM ŽAMPOM. A aký je bonus dnešného dňa? REPORTÁŽ PRE TELEVÍZIU MARKÍZA.
6
👉👉GASTRO ŠKOLA 2022🙋♂️😎🥳
Začal sa 2. ročník GASTRO ŠKOLY pre žiakov základných škôl. Hlavnou témou najbližších dní bude TALIANSKA GASTRONÓMIA. Prvý deň si vyskúšali prípravu nápojov COLOR LATTE ART, NEALKO BELLINI či tradičné špeciality PIZZA a TIRAMISU. Všetko to zavŕšili športovými aktivitami, kde nám ukázali koľko energie sa v nich skrýva. Už sa tešíme na najbližšie dni, ktoré nám prinesú nové zážitky.
9
Slávnostné ukončenie školského roka
Dlho očakávaný a vytúžený deň nastal. V školskom roku 2021/2022 zazvonil zvonček poslednýkrát, poslednýkrát žiaci prišli do školy, aby si prevzali vysvedčenie – zhodnotenie svojej práce. Skončil sa výnimočný školský rok – 60-ty rok existencie školy. Slávnostné ukončenie školského roka sa konalo za účasti predsedu PSK a vedúceho odboru školstva PSK. Žiaci sa rozbehli na prázdniny a škola osamela. Ale už teraz pripravujeme aktivity na nasledujúci školský rok. Teším sa na opätovné stretnutie.
IX. ročník medzinárodnej literárnej súťaže „Kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý svet ...“ Príbeh z jamy spod Kráľovej hole ...
Počas slávnostného gala večera v Bulharskom Burgase boli 28. júna 2022 vyhlásené výsledky IX. ročníka medzinárodnej literárnej súťaže pod názvom Kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý svet. Do súťaže sa zapojil aj Kevin Horváth, študent III. ročníka študijného odboru SOŠ hotelovej V. Tatry a pod vedením vyučujúceho Mgr. Vladimíra Andraša spracoval Príbeh z jamy spod Kráľovej hole, ktorý je venovaný pamiatke bratov Pavla a Gejzu Spitzerových z Popradu ako aj ich záchrancom, biskupovi Pavlovi Gojdičovi a obchodnému spoločníkovi Bélovi Kolenkovi. Jeho nominovaná práca v medzinárodnej účasti získala krásne druhé miesto, za čo Kevinovi srdečne gratulujeme. Poďakovanie patrí aj rodinným potomkom bratov Spitzerových, ktorí nám poskytli autentické spomienky, dobové rodinné dokumenty a fotografie. Zároveň ďakujeme aj vedeniu SOŠ hotelovej V. Tatry a ŽNO Prešov za podporu našich projektov. V. Andraš
Reportáž📺 o záverečných praktických skúškach ☕️🍾🥂🧂🍽žiakov externého štúdia 👉v SOŠ hotelová Vysoké Tatry⛰
Záverečné skúšky žiakov štúdia ŠPZ
🤵👉Záverečné praktické skúšky externých žiakov dvojročného štúdia ŠPZ štúdium popri zamestnaní odboru kuchár čašník - servírka Celoživotné vzdelávanie by malo byť mottom každého z nás. Títo žiaci sú toho príkladom, aj keď majú vzdelanie v iných oblastiach, rozhodli sa svoj voľný čas venovať opäť štúdiu. Sme radi, že sme boli toho súčasťou
8
🙂🙂Záverečné praktické skúšky učebného odboru kuchár 👈čašník-servírka👈
Dnešný deň bol pre žiakov 3. C triedy výnimočný. Aj napriek náročným rokom štúdia, ktoré poznačila pandémia dokázali, že sú pripravení na svoje povolanie a ich ďalší kariérny rast
6
Ocenenie LUX MENTIUM pre Šimona Kalatu
Na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského sa 16. 6. 2022 udeľovali ocenenia LUX MENTIUM . Ocenenie si z rúk predsedu Prešovského samosprávneho kraja prevzal aj Šimon Kalata, čerstvý absolvent SOŠ hotelovej Horný Smokovec. Počas celého štúdia školu úspešne reprezentoval na národných aj medzinárodných súťažiach pod vedením majstra odbornej výchovy - Bc. Miroslava Michaľáka. Ocenenie LUX MENTIUM zavŕšilo jeho stredoškolské úspechy. K úspechu srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia a úspechov do ďalšieho života.
Raut pri príležitosti 70. výročia vzniku SOŠ pedagogickej v Levoči
Našim žiakom a majstrom odbornej výchovy bolo cťou spolupodieľať sa pri oslave 70. výročia vzniku SOŠ pedagogickej v Levoči a prispieť tak v tento moment svojimi odbornými zručnosťami pri príprave slávnostného rautu. Žiaci tak mali možnosť pretaviť svoje zručnosti v praxi a vďaka tejto príležitosti spoznať významné osobnosti prešovského samosprávneho kraja.
Holokaust mojimi očami - 1. ročník výtvarnej súťaže
OZ Pro memory Sp. Nová Ves vyhlásilo tento rok pri príležitosti 80. výročia rodinného transportu zo Spišskej Novej Vsi do koncentračných táborov výtvarnú súťaž pre žiakov II. stupňa ZŠ, žiakov SŠ a žiakov umeleckých škôl. Do súťaže sa zapojila aj naša SOŠ hotelová V. Tatry a odoslali sme 9 výtvarných diel našich talentovaných žiakov: I. roč. Bianka Šmigovská – kresba Deti, Martina Micheľová – suchý pastel – Heinrich Himmler, II. roč. Martin Kriak – kresba na plátno – Plačúca žena v Auschwitz, Slavomír Tomek – kresba - Výhybka pred Auschwitzom, III. roč. Patrícia Britaňáková – kresba – Lichtensteinovský bunker na Klauzoch, Kevin Horváth – kresba – 80. výročie dievčenského transportu z Popradu, IV. roč. Zuzana Šoltýsová – dve maľby na plátno – Auschwitz-Birkenau, kresba – Boli sme len čísla. Okrem našej školy sa do súťaže zapojili aj žiaci VIII. roč. SŠ Mierovej zo Svitu, Nikola Britaňáková zo Strednej umeleckej školy v Kežmarku a deviatačka Anna Mária Mišeková zo ZŠ M.R. Štefánika zo Spišskej Belej. 31. mája 2022 sme boli pozvaní do Sp. Novej Vsi na slávnostné vyhodnotenie, keď porota udelila Martine Micheľovej II. miesto, Zuzane Šoltýsovej III. miesto a Bianke Šmigovskej čestné uznanie poroty.
1
👉👉ERASMUS + Job shadowing 🇨🇿🙂
Vzdelávanie v zahraničnej inštitúcií Charbulova Brno absolvoval majster odbornej výchovy Marek Pajer. Hlavným cieľom bola účasť a spoznávanie praktického a teoretického vyučovania jeho českých kolegov, osvojenie si česko-moravskej gastronómie . Zúčastnil sa pozorovania vyučovacieho procesu v kuchárskom, cukrárenskom, mäsiarskom, pekárenskom laboratóriu, keďže táto škola disponuje všetkými týmito odbormi. Z tohto projektu si odniesol nové poznatky, skúsenosti, vďaka čomu si zlepšil odborno-predmetové či komunikačné kompetencie.
8
Susedia, na ktorých sme nezabudli ...
....príbehmi Laury Špánikovej, Mariky Erdélyovej a Franzi Spirovej sme spolu so študentkami Patríciou Britaňákovou a Janou Krojerovou z III. A 26. mája 2022 spomínali na 80. výročie transportu z Popradu do Auschwitz, v ktorom bolo aj 60 mladých dievčat vo veku od 16 do 35 rokov z Popradu, Sp. Soboty, Veľkej a Starého Smokovca. Naše študentky úryvkami z práce Vanesy Toporcerovej, ktorá zachytila autentické spomienky na zberný tábor Poprad, ale aj vlastnou básnickou tvorbou, ktorej autorkou je Patrícia, predstavili študentom druhého ročníka na Strednej zdravotnej škole v Poprade projekt – Susedia, na ktorých sme nezabudli, do ktorého sme ako škola zapojení od roku 2018. Na spracovanie máme pripravené ďalšie príbehy našich zabudnutých susedov ....
KOŽAZ 2022
Pre žiakov 3.A, 3.B a 2.C bol pripravený program, ktorý nám bol zážitkom, ukázal nám ako ochrániť zdravie a život. Ako sa zorientovať v prírode, ako zachrániť svojho kamaráta v situáciách, ktoré nás môžu stretnúť v bežnom živote, či ako sa správať pri požiari.
Prvý deň 25.05. začal stretnutím na stanici TEŽ v Starom Smokovci, odkiaľ sme sa vyviezli električkou na Popradské Pleso a turistickým pochodom na chatu pri Popradskom plese. Po krátkej prestávke sme pokračovali na Štrbské pleso a odtiaľ na TEŽ. Na Popradskom plese sme si vysvetlili viaceré pojmy a vypočuli si zvuk sirén , ktoré sme mali rozpoznať.
Druhý deň 26.05 sa začal v škole na dolnej budove. Od 8:00 hod. prebiehali prednášky s praktickými ukážkami vďaka zdravotným záchranárom a s členom hasičského zboru. Potom nasledovali hry a záujmové technické činnosti pri pobyte v prírode, ako stavanie stanu, hody na presnosť či uzlová technika a práca s buzolou.
Záverečný deň 27.05 sa začal stretnutím na stanici TEŽ v Starom Smokovci, odkiaľ sme išli na sánkarsky štartovací trenažér, kde sme si mohli vyskúšať jazdy na kolieskových sánkach. Následne sme prešli do Tatranskej Lesnej do priestorov školy v prírode "Detský raj", kde sme si pripravili stravu aj iným spôsobom ako je varenie, či pečenie.
Počasie nám prialo, stanovené úlohy sme splnili , triedne kolektívy sa zase dali dohromady . A preto by sme sa chceli srdečne poďakovať našim učiteľom Mgr. Jaroslavovi Michalkovi, Mgr. Eve Gavalierovej, Mgr. Stanislave Kopáčovej a majstrom odbornej výchovy Vladimírovi Kočovi a Bc. Miroslavovi Michaľákovi, ktorý pre nás pripravili tieto tri dni plné zážitkov. Získané cenné skúsenosti z praktického kurzu , ktoré zostanú už nastálo uložené v hlavách všetkých účastníkov budeme v prípade nutnosti vedieť použiť priamo v praxi. Veľmi pekne ďakujeme záchranárom Lucii Ryšovej, Jánovi Zoričákovi, hasičovi Ondrejovi Žužovi, Slovenskému sánkarskému zväzu – Vierke Findurovej, Jánovi Harnišovi a Matejovi Zmijovi, ktorí nám vysvetlili ako sánkovať. Vďaka patrí aj pánovi Valeriánovi Kufovi, ktorý nám vytvoril priestor pre prípravu jedla a hier v „Detskom Raji.
Patrícia Britaňaková III.A6
➡️➡️Erasmus+✔️🇨🇿🙂 STREDNÁ ŠKOLA CHARBULOVA
Súčasťou bolo taktiež spoznávanie kultúry a historických pamiatok mesta Brna a jeho okolia. Týmito aktivitami nás sprevádzali českí spolužiaci a ich pedagógovia, ktorí si pre našich žiakov pripravili odborné prezentácie a výklad. Vďaka ich profesionálnej príprave sme mali možnosť spoznať množstvo pamiatok a zaujímavých miest.
14
ERASMUS +
Erasmus + STREDNÁ ŠKOLA CHARBULOVA BRNO. Tento mesiac sa naši desiati žiaci a majstri odbornej výchovy zúčastnili tohto projektu v Českej republike. Jednou z hlavných tém bolo spoznávanie a osvojenie si česko-moravskej tradičnej, ale aj modernej gastronómie. Vďaka profesionálnemu, odbornému prístupu vedenia školy a majstrov odbornej výchovy získali nové poznatky, skúsenosti v danej oblasti. Pri realizovaní jednotlivých úkonov spolupracovali s českými spolužiakmi vďaka čomu získali nové kontakty, či priateľstvá. A ako to prebiehalo? Posúďte sami.
10
II. kolo prijímacieho konania na šk. rok 2022/2023
na SOŠ hotelovú Horný Smokovec 26, Vysoké Tatry - II._kolo_prijimacieho_konania(1).docx .
Prihlášky môžte podávať do 13. júna 2022.
kriteria_PS_2022_2023(1).pdf pre prijatie sú rovnaké ako pre I. kolo.
Prednáška o škodlivosti návykových látok
Dnes, 20.5.2022, k nám zavítal MUDr. Ľubomír Okruhlica CSc. z Centra pre liečbu drogových závislostí spolu so zástupcom mestskej polície p. Jozefom Štefaňákom. Viedli prednášku o škodlivosti fajčenia, alkoholu a návykových látkach na mladý ľudský organizmus. Boli odprezentované rôzne videá zamerané na túto problematiku. Žiaci sa zapájali aj vo forme kvízu.
Veríme, že táto aktivita splnila daný účel a že nebola posledná
Výsledky prijímacieho konania
Vážení rodičia,vzhľadom na to, že nie všetci záujemcovia sa zapíšu na našu školu, je možné podať odvolanie. Odvolanie je možné podať aj elektronicky prostredníctvom edupage. Na uvoľnené miesta budú prijatí záujemcovia podľa poradia dosiahnutého v prijímacom konaní. Počet voľných miest bude známy v nasledujúcich dňoch.Ak Váš záujem o štúdium Vášho syna (dcéry) na našej škole trvá aj naďalej, podajte bezodkladne (hneď po doručení rozhodnutia) odvolanie proti rozhodnutiu o neprijatí.
Studijne_odbory_-_celkove_poradie(1).pdf
Ucebne_odbory_-_celkove_vysledky.pdf
Potvrdenie_o_nastupeni.docx
História sa písala na Gastro Erasmus 2025
- 11. 4. 2025
V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!
Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.
Job Shadowing v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.
Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.
Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim! Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata?
Festival povolaní 2025 v Krakove
- 11. 4. 2025
Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!
Metro akadémia - pilotný ročník
- 11. 4. 2025
Študenti zažili špičkovú gastronómiu!
Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.
Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.
Literárna kaviareň
- 6. 4. 2025
Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú
Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.
Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
- 6. 4. 2025
Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.
Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.
Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
- 6. 4. 2025
3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu.
Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!
Breakfest meeting
- 6. 4. 2025
Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu.
Študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom
- 6. 4. 2025
V rámci týždennej výmennej stáže so Strědní škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník si študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom v Grandhoteli Praha.
Pod vedením MOV Tomáša Regitka a Michaely Smoleňákovej si precvičili praktické zručnosti v oblasti servisu a cukrárenstva.
Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
- 5. 4. 2025
V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela.
Prezentácia vysokých škôl
- 24. 3. 2025
Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
- 24. 3. 2025
Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!
Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.
Hviezdoslavov Kubín
- 24. 3. 2025
Veľkonočné medovníky v Grand hoteli Stary Smokovec!
- 24. 3. 2025
Centrum odborného vzdelávania a prípravy - SOŠ hotelová realizovala odborný kurz venovaný pečeniu medovníkov s veľkonočnou tematikou! Siedmi nadšení účastníci sa ponorili do tajomstiev prípravy medovníkového cesta, fondánovej hmoty a jedlých farieb.
Aktéri konferencie - Regióny v pohybe
- 24. 3. 2025
Boli sme súčasťou konferencie “Regióny v pohybe - inšpirácie ktoré motivujú - spolupráce ktoré spájajú”!
Na tomto podujatí sa organizátori zamerali na dôležité otázky spolupráce biznisu a duálneho vzdelávania, ako aj na to, ako vychovať zamestnancov, motivovať novú generáciu (Gen Z a Gen Alpha) a porozumieť generačným rozdielom medzi zamestnancami.
Gastro Kroměříž 2025
- 12. 3. 2025
Dominancia na baristickej súťaži - Gastro Kroměříž 2025
Zúčastnili sme sa 11. ročníka medzinárodnej súťaže Gastro Kroměříž, kde mladí odborníci v oblasti gastronómie predviedli svoje umenie a vášeň!
Medzi viacerými zástupcami zo Slovenska sme my ako jediní reprezentovali Prešovský samosprávny kraj.
V baristickej súťaži máme vynikajúce dvojité víťazstvo!
**1. miesto**: Sofia Jurekova
**2. miesto**: Dominik Špes
Teleráno v TV Markíza
- 7. 3. 2025
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!
- 1. 3. 2025
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
- Základy pečenia medovníkov
- Kreatívne techniky zdobenia
- Možnosť vytvoriť si vlastné veľkonočné umelecké dielo
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604