V dnešný slnečný deň sme slávnostne prijali do cechu kuchárov a čašníkov našich prvákov. Preverili sme ich schopnosti a zručnosti, zabavili sa a užili si skvelý deň . Prváci nás prekvapili svojou šikovnosťou a zložili sľub oddanosti svojmu cechu. Čašníci si overili svoje zručnosti v rátaní tržby a kuchári v miešaní bielkov. Pri slávnostnom prijatí do cechu boli dekorovaní symbolmi svojho cechu a to mini vareškou pre kuchárov a príručníkom pre čašníkov.
II. kolo prijímacieho konania na šk. rok 2021/2022
II. kolo prijímacieho konania na SOŠ hotelovú Horný Smokovec 26, Vysoké Tatry do 1. ročníka v šk. roku 2021/2022 . Prihlášky môžte podávať do 16. júna 2021.
Kritéria pre prijatie sú rovnaké ako pre I. kolo.
Nadstavbové štúdium
Prihlášku na denné nadstavbové štúdium na našej škole si môžte podať do 31.7.2021
------------------------------------------
Ide o dvojročné denné nadstavbové štúdium s maturitou v študijnom odbore spoločné stravovanie, kde si môže absolvent učebného odboru doplniť vzdelanie a ukončiť ho maturitnou skúškou.
Názov a číslo odboru: 6421 L spoločné stravovanie
ROZLÚČKOVÝ DEŇ
DEŇ, ktorý nedočkavo očakávajú a tešia sa naň všetci žiaci.
Áno, posledný školský deň pred odovzdaním maturitných vysvedčení. Žiaci V.HA a IV.A sa počas neho rozlúčili a poďakovali pedagogickému zboru, vychutnali si posledné zvonenia, zaspomínali na svoje začiatky a na pamiatku vytvorili spomienkovú foto.
Veríme, že sa im bude dariť v novej etape života a budú šíriť dobre meno SOŠ hotelovej Vysoké Tatry.
Sezóna začína...
Začína sezóna záhradných párty, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj grilovanie, či barbecue. Šikovným riešením v prípade nepriaznivého počasia je prenosná elektrická platňa, ktorú dnes využili aj žiaci III.HA. Svoje teoretické vedomosti uplatnili na praktickej ukážke, aby vedeli správne odhadnúť čas prípravy a servírovať dobroty z grilu za pár minút chutne šťavnaté.
Poctivý hamburger
Hamburger - populárna žemľa, v ktorej sa vrstvia obľúbené chute.
Žiaci III.A nám predviedli ako si pripraviť poctivý domáci hamburger.
Pomôž, inšpiruj,...
S voľne pohodeným odpadom v prírode dlhodobo bojujú viaceré mestá či obce. K zmene môže prispieť každý jeden z nás. Začíname s projektom, v ktorom vyzývame a motivujeme našich žiakov, aby voľne pohodený odpad vzali zo zeme a hodili ho do správneho koša, a aby k zbieraniu odpadkov inšpirovali aj ostatných – svojich kamarátov, či známych.
"Švajčiarska kuchyňa"
Jedným z najbežnejších jedál švajčiarskej kuchyne je tzv fondue, ktoré sú nielen slané, kyslé, ale aj sladké. Spoločenským udalostiam dodajú šmrnc a navyše to skupinku stravníkov udržuje pekne pohromade. Žiaci III. Ha a III. A si pripravili sladké fondue, do ktorého sa namáčajú kúsky čerstvého ovocia, popr. vafle, sušienky alebo iné vhodné cukrovinky.
Žiaci sa niečo nové o Švajčiarsku naučili a pritom si aj pochutnali.
Výsledky prijímacích skúšok na šk. rok 2021/2022
6445K kuchár v systéme duálneho vzdelávania (štvorročné štúdium)
6445K kuchár (štvorročné štúdium)
6444K čašník, servírka v systéme duálneho vzdelávania (štvorročné štúdium)
6444K čašník, servírka (štvorročné štúdium)
Vážení rodičia,
vzhľadom na to, že nie všetci záujemcovia sa zapíšu na našu školu, je možné podať odvolanie. Na uvoľnené miesta budú prijatí záujemcovia podľa poradia dosiahnutého v prijímacom konaní. Počet voľných miest bude známy v nasledujúcich dňoch.
Ak Váš záujem o štúdium Vášho syna (dcéry) na našej škole trvá aj naďalej, podajte bezodkladne (hneď po doručení rozhodnutia) odvolanie proti rozhodnutiu o neprijatí.
Prílohy:
Spoznávame medzinárodnú gastronómiu......
Keď sa povie Taliansko, mnohí z nás si predstavia pizzu, lasagne, cestoviny.
Žiaci I.A a II.A nedávno pripravovali domáce lasagne bolognese a rôzne variácie pizze v rámci témy Talianska kuchyňa. Vyskúšali si prípravu cesta na pizzu, lasagne, omáčky bolognese i bešamelovej. Na prípravu potrebovali trocha viac času, no výsledok stál za to!
Nechajte sa inšpirovať!
Ročníková skúška v odbore kuchár
Ročníková skúška v III.B prebiehala aj u žiakov odboru kuchár.
Pokrmy pripravili samostatne, no ako sami zhodnotili v kuchyni vytvorili efektívný tím a príjemnú atmosféru. Zapojili svoju tvorivosť, predviedli svoje zručnosti a cit pre dochucovanie.
7
Ročníková skúška
Žiaci III.B odboru časník/servírka dnes predviedli svoje čašníčke zručnosti v ročníkovej skúške pred majstrami odbornej výchovy. Čoskoro ich čaká nový začiatok, tak veríme, že vykročia tou správnou nohou!
4
Výsledky prijímacích skúšok konaných dňa 3. mája 2021
Dôležité: Konečné výsledky prijímacieho konania a zoznamy prijatých žiakov budú zverejnené 10. mája 2021 v popoludňajších hodinách.
Žiaci, ktorí sa prijímacieho konania nemohli zúčastniť z dôvodu karantény, budú pozvaní na náhradný termín.
Jedlá z diviny
Okrem tradičných jedál majú vysokohorské hotely v ponuke pre svojich hostí špeciality, ku ktorým patria aj jedlá z diviny. Pri návšteve regiónu Vysokých Tatier stojí za to vyskúšať niektorú tatranskú špecialitu. Žiaci II.B s MOV Marekom Pajerom pripravili a naservírovali - Srnca na červenom víne so slivkami a hríbmi, ku ktorým podávali tradičné prílohy z lokálnych surovín.
Nechajte sa inšpirovať..........
2
Naši externí žiaci
Domácky pripravené žemle, nátierky - cícerová, avokádová alebo hokaido s mrkvou a červenou šošovicou. Aj o tieto oblasti si rozširujú svoje odborne vedomosti a zručnosti v oblasti gastronómie naši externí žiaci.
3
OZNAM KU PRIJÍMACIEMU KONANIU !
Prijímacie konanie do prvého ročníka študijných odborov kuchár a čašník, servírka sa uskutoční v termínoch 3. mája 2021 a 10. mája 2021. Pozvánky a pokyny na prijímacie konanie Vám budú doručené v najbližších dňoch poštou.
vedenie školy
DEŇ ZEME 🌍
Správny obed môže pomôcť planete. Existujú totiž chutné, zdravé a pestré jedlá, ktorých uhlíková stopa je nízka. Aj toto bola jednou z tém, ktorej sme sa venovali v rámci Dňa Zeme.
Žiaci III.B navrhli a pripravili pokrmy, v ktorých použili lokálne suroviny. Vyberali z toho, čo aktuálne môžu použiť a snažili sa vyhýbať ich nadmernému spracovaniu. Zaujala ich aj mapa lokálnych farmárov a dodávateľov od
Lokálžrawetz. Na jeho webe si našli mnohé inšpirujúce recepty.
A čo s použitým riadom? Ako ho čo najekologickejšie umyť?
Žiaci V.HA prišli s návrhom si zasadiť semená lufy a predpestovať si vlastné priesady, ktoré budú dopestované v záhrade. Ostáva nám dúfať, že počasie bude priaznivé a po vhodnom pestovaní sa dočkáme aj prírodných špongií na umývanie riadu.
Pred svojimi spolužiakmi prezentovali aj spôsoby, ktorými pomôžu chrániť našu Zem.
Krásny Deň Zeme prajeme!
Nadstavbové štúdium
Prihlášku na denné nadstavbové štúdium na našej škole si môžte podať do 31.5.2021
------------------------------------------
Ide o dvojročné denné nadstavbové štúdium s maturitou v študijnom odbore spoločné stravovanie, kde si môže absolvent učebného odboru doplniť vzdelanie a ukončiť ho maturitnou skúškou.
Názov a číslo odboru: 6421 L spoločné stravovanie
VZDELÁVANIE JE CELOŽIVOTNÝ PROCES
Riadia sa tým aj naši externí žiaci, ktorí svoje voľné chvíle popri práci venujú štúdiu gastonómie v našej škole. Okrem teoretických vedomostí rozvíjajú aj praktické zručnosti a tak si postupne rozširujú svoje kompetencie.
12
História sa písala na Gastro Erasmus 2025
- 11. 4. 2025
V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!
Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.
Job Shadowing v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.
Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.
Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim! Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata?
Festival povolaní 2025 v Krakove
- 11. 4. 2025
Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!
Metro akadémia - pilotný ročník
- 11. 4. 2025
Študenti zažili špičkovú gastronómiu!
Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.
Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.
Literárna kaviareň
- 6. 4. 2025
Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú
Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.
Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
- 6. 4. 2025
Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.
Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.
Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
- 6. 4. 2025
3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu.
Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!
Breakfest meeting
- 6. 4. 2025
Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu.
Študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom
- 6. 4. 2025
V rámci týždennej výmennej stáže so Strědní škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník si študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom v Grandhoteli Praha.
Pod vedením MOV Tomáša Regitka a Michaely Smoleňákovej si precvičili praktické zručnosti v oblasti servisu a cukrárenstva.
Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
- 5. 4. 2025
V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela.
Prezentácia vysokých škôl
- 24. 3. 2025
Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
- 24. 3. 2025
Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!
Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.
Hviezdoslavov Kubín
- 24. 3. 2025
Veľkonočné medovníky v Grand hoteli Stary Smokovec!
- 24. 3. 2025
Centrum odborného vzdelávania a prípravy - SOŠ hotelová realizovala odborný kurz venovaný pečeniu medovníkov s veľkonočnou tematikou! Siedmi nadšení účastníci sa ponorili do tajomstiev prípravy medovníkového cesta, fondánovej hmoty a jedlých farieb.
Aktéri konferencie - Regióny v pohybe
- 24. 3. 2025
Boli sme súčasťou konferencie “Regióny v pohybe - inšpirácie ktoré motivujú - spolupráce ktoré spájajú”!
Na tomto podujatí sa organizátori zamerali na dôležité otázky spolupráce biznisu a duálneho vzdelávania, ako aj na to, ako vychovať zamestnancov, motivovať novú generáciu (Gen Z a Gen Alpha) a porozumieť generačným rozdielom medzi zamestnancami.
Gastro Kroměříž 2025
- 12. 3. 2025
Dominancia na baristickej súťaži - Gastro Kroměříž 2025
Zúčastnili sme sa 11. ročníka medzinárodnej súťaže Gastro Kroměříž, kde mladí odborníci v oblasti gastronómie predviedli svoje umenie a vášeň!
Medzi viacerými zástupcami zo Slovenska sme my ako jediní reprezentovali Prešovský samosprávny kraj.
V baristickej súťaži máme vynikajúce dvojité víťazstvo!
**1. miesto**: Sofia Jurekova
**2. miesto**: Dominik Špes
Teleráno v TV Markíza
- 7. 3. 2025
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!
- 1. 3. 2025
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
- Základy pečenia medovníkov
- Kreatívne techniky zdobenia
- Možnosť vytvoriť si vlastné veľkonočné umelecké dielo
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604