Ako nato?
zbieraj balíčky nálepiek Slovenskô ako maľované v Lidli
nájdi kartičku s hlasovacím kódom
vlož kód na www.malovanesklovensko.sk
vyber našu školu Stredná odborná škola h, Horný Smokovec 26
a hlas je náš
Ako nato?
zbieraj balíčky nálepiek Slovenskô ako maľované v Lidli
nájdi kartičku s hlasovacím kódom
vlož kód na www.malovanesklovensko.sk
vyber našu školu Stredná odborná škola h, Horný Smokovec 26
a hlas je náš
Vo štvrtok -12.5.2022 - nám ďalšia skupina maturantov zo IV.A predviedla svoje zručnosti.
Praktické maturitné skúšky 2022 boli skutočne gastronomickým aj estetickým zážitkom.
Náš kolega, majster odbornej výchovy - Marek Pajer so svojim českým kolegom Lubomirom Javurkom pozdravujú z Českej televizie. Ak si chcete pripraviť chutný obed nezabudnite si práve naladiť ČT2- Dobré ráno
Dnes - 11.5.2022 - nám predviedli svoje zručnosti žiaci v systéme duálneho vzdelávania z hotelov:
Hotel Patria ****Štrbské Pleso
Hotel Lesná Adult Friendly Stará Lesná
Hotel International TatryVeľká Lomnica
spoločnosti Aplend.
Sledujte nás i naďalej…..
1. absolventi duálného vzdelávanie v SOŠ hotelová Vysoké Tatry
Sledujte 23 minútu 57 sekundu
Dnes - 10.5.2022- žiaci v systéme duálneho vzdelávania v Grand hoteli Starý Smokovec
Sledujte nás i naďalej…..
Prijímacie konanie 9. 5. 2022
Milí rodičia a žiaci,
v uvedenom zozname nájdete podľa svojho kódu a odboru, či ste vyhoveli podmienkam prijímacieho konania. O výsledku prijímacieho konania – prijatý/neprijatý budete informovaní až po 2. termíne prijímacích skúšok v termíne od 9. mája 2022.
Odovzdávanie Ceny sv. Gorazda v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu.
Po dvojročnej odmlke sa uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti odovzdávania Ceny sv. Gorazda, ktoré udeľovalo MŠVVaŠ. V piatok, 29. 4. 2022 SOŠ hotelová Vysoké Tatry popri víre prestížnych gastronomických súťaží sa spolupodieľala ako jedna z mála stredných škôl na príprave gastronomickej časti tejto slávnosti. MOV Vladimír Koč a Bc. Ružena Hudáček v spolupráci so svojimi žiakmi – Floriánom Barlom a Adamom Jašňákom pripravili pre hostí občerstvenie v podobe čokoládových praliniek a lahodnej kávy.
29. apríl 2022 bol dnom ukážok najlepších baristických zručnosti 26 žiakov zo slovenských škol v priestoroch bratislavskej Incheby, kde nechýbala ani SOŠ hotelová Vysoké Tatry.
Našu školu zastupovala Dominika Birošíková z I.B, ktorú pripravoval na súťaž MOV Vladimír Koč a sprevádzal MOV Tomáš Regitko.
Účasťou na takýchto podujatiach sa naši žiaci radia nielen medzi špičku slovenských stredných škol, ale aj získavajú bohaté skúseností zo sveta kávy.
Celému tímu ďakujeme za vzornú reprezentáciu.
Finále Skills Slovakia GASTRO JUNIOR cup je celonárodné zakončenie predchádzajúcich 3 kôl, cez ktoré sme sa prebojovali až do bratislavskej Incheby. Šimon Kalata, žiak IV.A, za pomoci Viktórie Orolínovej, žiačka I.A, predstavil svoju zručnosť pri filetovaní čerstvej ryby - platesy. Keďže chceli zdôrazniť, že sme Tatranci, filet z ryby pošíroval na glazaži parfumovanej horským senom.
V konkurencii 6 najlepších mladých kuchárov Slovenska obhájil Šimon 3. miesto. Táto súťaž bola pre neho poslednou súťažou v zastúpení SOŠ hotelová Vysoké Tatry, do ktorej vložil všetko a oplatilo sa.
Sme na neho patrične hrdí a ďakujeme mu za úspešnú štvorročnú reprezentáciu školy. Vďaka patrí aj Bc. Miroslavovi Michaľákovi, ktorý ho pripravoval na súťaž a Viktórií Orolínovej, ktorá mu aktívne pomáhala pri príprave.
V dňoch 21. – 22. apríla 2022 sa konala juniorská somelierska súťaž v Slovenskom Grobe. Nechýbali ani naši žiaci 2. ročníka - Karolína Nastáleková a Sebastián Koval.
V prvý deň po príhovore a privítaní súťažiacich prebiehala teoretická časť základného kola. Písomný test bol zameraný na všeobecné otázky týkajúce sa vinárstva a vinohradníctva na Slovensku, najdôležitejších vinárskych regiónov sveta, gastronómiu a somelierstvo všeobecne. Po prestávke bola druhá časť súťaže – dekantovanie červeného vína v časovom limite 7 minút. Večer bola bohatá odborná prednáška spojená s riadenou degustáciou. Nasledujúci deň v praktickej časti základného kola sa k konal senzorický test. Po vyhodnotení prebehla návšteva vinárstva Matyšák v Pezinku.
Žiaci počas súťaže nabrali nové skúsenosti a zážitky. Vo vinárstve mali možnosť vidieť proces výroby vína až po jeho expedíciu zákazníkom. V závere exkurzie bola degustácia, počas ktorej sa ochutnávalo Víno Matyšák.
Všetci zúčastnení získali hodnotné ceny a diplomy za účasť.
Sme veľmi radi, že sme sa mohli súťaže zúčastniť ako jediná škola z východného Slovenska.
Po dvoch rokoch pandémie a stagnácie sa náš život vracia do bežných koľají. SOŠ hotelová sa rozhodla naplno využiť svoj potenciál a vrhli sme sa do víru súťaží. Naši žiaci a majstri odbornej výchovy sa usilovne pripravujú, aby naša škola mala zastúpenie na rôznych gastronomických akciách a napriek hektickému obdobiu si užívame návrat na scénu.
V dňoch 20. a 21. 04. 2022 sa uskutočnila juniorská barmanská súťaž SkBA – JUNIOR CUP 2022. Súťažilo sa v dvoch kategóriách SOFT a AFTER DINNER COCKTAIL. Súťaže sa pod vedením majsterky odbornej výchovy, Mgr. Heleny Bieľakovej, zúčastnili žiačky Barbora Tӧkӧlyová – III. B a Zuzana Šoltýsová – IV.HA. Barbora sa predstavila s drinkmi Queen of roses a v Forrest tiara. Zuzana namiešala soft drink s názvom Cavalier nero a After dinner cocktail Tornado dei Tatra. Barbora sa umiestnila v bronzovom a Zuzana v striebornom pásme.
Drinky vyzerali naozaj skvele a veríme, že rovnako lahodne aj chutili. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa šťastia pri ďalších súťažiach.
V termíne 21. 3. - 25. 3. 2022 prebiehal barmanský kurz pre žiakov SOŠ hotelová pod záštitou SkBA. Žiaci sa oboznámili s históriou vzniku miešaných nápojov, základnými spôsoby prípravy miešaných nápojov a prácou s barmanskými pomôckami. V priebehu ďalších dní získali základné barmanské zručnosti. Prakticky si precvičili rôzne spôsoby prípravy miešaných nápojov. Všetci žiaci robili písomný test a v posledný deň kurzu praktickú skúšku.
Veríme, že žiaci budú pokračovať a vzdelávať sa v tejto oblasti aj bez toho, aby im to niekto kázal.
Prezidentka SR na návšteve vo Vysokých Tatrách, ktorej pripravovali obedové menu žiaci SOŠ hotelovej Horný Smokovec.
Včera naši žiaci zažili nezabudnuteľnú skúsenosť na odbornom výcviku. V spolupráci s Hotelom SLOVAN v Tatranskej Lomnici pripravovali trojchodové obedové menu a obsluhovali Zuzanu Čaputovú a ďalších pozvaných hostí. Pre takto významnú udalosť sa zodpovedne pripravovali a dokázali, že z nich rastú odborníci v oblasti gastronómie. Pani prezidentka bola z nich nadšená. Sama vyriekla, že žiaci pripravili menu na svetovej úrovni.
Ďakujeme im za maximálne nasadenie a reprezentáciu. Sme presvedčení, že na základe ich profesionálneho prístupu a odhodlaniu z nich rastú špičkoví odborníci!
Dňa 23. marca 2022 sme si čítaním úryvkov z príbehov a spomienok preživších pripomenuli smutné 80. výročie, keď z popradskej železničnej stanici 25. marca 1942 odišiel vlak s mladými, slobodnými dievčatami a ženami do koncentračného tábora Auschwitz. Svojou návštevou nás poctili aj vzácni hostia, zástupcovia Židovskej náboženskej obce z Prešova (ŽNO PO), Ing. Margita Eckhausová - predsedníčka ŽNO, PaedDr. Peter Chudý - tajomník, ktorý sa s nami podelil o smutné spomienky, keď z jeho rodiny zahynulo v koncentračných táboroch 16 členov a vrátila sa len mamka Klára, ktorá bola v prvom transporte a babka. Peter Háber - duchový ŽNO a Ing. Denis Tomko - podpredseda ŽNO PO. Pred prezentáciou sme boli na vlakovej stanici položiť pri pamätnej tabuli veniec, položili sme kamienky na spomienku, zapálili sviečku a pán Háber predniesol trúchlivú modlitbu v hebrejčine. Vďaka patrí aj našim študentom - Vanese Toporcerovej, Patrícii Britaňákovej, Kevinovi Horváthovi, Milanovi Grichovi, Alexandre Špakovej a Štefanovi Hudáčekovi za čítanie úryvkov doposiaľ spracovaných príbehov popradských židovských rodín ako aj za hudobný vstup. Vďaka patrí aj vedeniu školy za podporu, že môžeme projekt Susedia, na ktorých sme nezabudli, realizovať. Vďaka patrí aj všetkým nápomocným a ochotným kolegom...
Žiaci v systéme duálneho vzdelávania spoločnosti TMR Grand hotela Praha Tatranská Lomnica a Grand hotela Starý Smokovec dostali pozvanie absolvovať školenie "Komunikácia a asertivita".
Obsahom školenia bolo informovať o cieľoch a druhoch komunikácie, o chybách pri vnímaní ostatných, o asertivite, o využití asertívnych techník v praxi, o význame otvorených a zatvorených otázok. Účastníci vypracovávali cvičenia. Vznikol aj priestor pre výmenu názorov a skúseností.
Špecialista vzdelávania a rozvoja zamestnancov Soňa Paulínyová odovzdala žiakom svoje cenné informácie danej problematiky. Výstupom pre žiakov bolo úspešné absolvovanie testov.
Veríme, že nadobudnuté znalosti žiaci budú aplikovať v praxi. Aj o týchto možnostiach je prepojenie školy a hotelov v duálnom vzdelávaní vo Vysokých Tatrách.
Pre mnohých ľudí deň nezačne bez šálky kvalitnej a chutnej kávy. Tatra Coffee Academy - Vladimír Koč prezradil našim žiakom mnoho noviniek o káve a zdokonalil ich zručnosti pri jej príprave počas baristického kurzu v termíne 17.3.-18.3.2022. Nová generácia baristov sa už teší ako vám pripraví šálku .
V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!
Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.
Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.
Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.
Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim! Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata?
Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!
Študenti zažili špičkovú gastronómiu!
Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.
Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.
Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú
Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.
Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.
Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.
3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu.
Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!
Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu.
V rámci týždennej výmennej stáže so Strědní škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník si študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom v Grandhoteli Praha.
Pod vedením MOV Tomáša Regitka a Michaely Smoleňákovej si precvičili praktické zručnosti v oblasti servisu a cukrárenstva.
V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela.
Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!
Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.
Centrum odborného vzdelávania a prípravy - SOŠ hotelová realizovala odborný kurz venovaný pečeniu medovníkov s veľkonočnou tematikou! Siedmi nadšení účastníci sa ponorili do tajomstiev prípravy medovníkového cesta, fondánovej hmoty a jedlých farieb.
Boli sme súčasťou konferencie “Regióny v pohybe - inšpirácie ktoré motivujú - spolupráce ktoré spájajú”!
Na tomto podujatí sa organizátori zamerali na dôležité otázky spolupráce biznisu a duálneho vzdelávania, ako aj na to, ako vychovať zamestnancov, motivovať novú generáciu (Gen Z a Gen Alpha) a porozumieť generačným rozdielom medzi zamestnancami.
Dominancia na baristickej súťaži - Gastro Kroměříž 2025
Zúčastnili sme sa 11. ročníka medzinárodnej súťaže Gastro Kroměříž, kde mladí odborníci v oblasti gastronómie predviedli svoje umenie a vášeň!
Medzi viacerými zástupcami zo Slovenska sme my ako jediní reprezentovali Prešovský samosprávny kraj.
V baristickej súťaži máme vynikajúce dvojité víťazstvo!
**1. miesto**: Sofia Jurekova
**2. miesto**: Dominik Špes
Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604
Powered by aSc EduPage