• Pečieme na VIANOCE🍯🌰🍯

          • Každé Vianoce tie isté problémy pri pečení lineckého cesta?

            Pozrite si overené tipy od pani majsterky, Bc. Jolany Mušinskej, ktoré vám tento rok uľahčia pečenie.

        • Aktivizmus mladých
          • Aktivizmus mladých

          •  

            Dňa 19.11.2020 sme strávili spoločný čas na Konferencii pre ŽŠR. Podujatie pripravila Rada mládeže Prešovského kraja. Ústrednou témou bol „ Aktivizmus mladých“. Na túto akciu boli pozvaní hostia, ktorí sa danej téme venujú:

            - Adam Bednář z Noove - Digitalizácia a IT. Workshopu na túto tému absolvoval Miloslav Štofila. Dôležité informácie z tohto workshopu si môžete vypočuť v tomto linku:

            https://www.facebook.com/watch/?v=822935164917738

            - Heňa Zezulová z Young&Eco - Udržateľná móda a životný štýl. Prezentácie sa zúčastnila predsedníčka našej ŽŠR, Alexandra Špaková, ktorá sa dozvedela množstvo zaujímavostí, navrhuje pozrieť si celý záznam v tomto linku:

            https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/161724942326789/

            - Marta Fandlová z Mladí za klímu viedla workshop, na ktorom bola prítomná koordinátorka ŽŠR, pani Mgr. Andrea Hvizdošová. Bolo to pre ňu prínosné a odporúča zhliadnuť celú diskusiu:

            https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/888504298350650/

            - Marek Mach z Mladí proti fašizmu je inšpiratívny mladý chalan, ktorý sa venuje mnohým problémom dnešnej doby, ak sa chceš dozvedieť viac, sleduj záznam:

            https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/830614997672992/

            Celá konferencia sa niesla v priateľskom duchu. Radi sme sa jej zúčastnili a veríme, že mnohé poznatky zužitkujeme v našej škole. Vám prajeme veľa zdravia a pútavé sledovanie záznamov.

            Vaša ŽŠR

          • ☕Caffé Diemme - Ethiopia Worka👌

          • Naši hotelovkári, Štefan Gallik a Katarína Kériová, realizovali tento týždeň rovesnícke učenie, čiže “Peer to peer” v online priestore. Štefan, minuloročný medailista v príprave alternatívnych káv, vytvoril domáce video, v ktorom pripravuje Caffè Diemme - Ethiopia Worka za pomoci alternatívnej prípravy V60. Spolu so svojou spolužiačkou Katkou vysvetlili na online hodine princípy jej prípravy. Do vyučovania boli zapojené aj hry s kávou, ktorými sa snažíme podporiť učenie žiakov.

          • BABIČKINE KOLÁČIKY🍪

          • Babičkine koláčiky sa tešia veľkej obľube.

            Vždy keď pani majsterka,Bc. Anna Kováčiková, so svojimi žiakmi upečie tieto koláčiky, tak sa za nimi len tak zapráši.Recept, ktorý stojí za to vyskúšať!

        • Ako som piekla 2000 rokov starý koláč z antického Ríma
          • Ako som piekla 2000 rokov starý koláč z antického Ríma

          • Na hodinách dejepisu s pani učiteľkou Mgr. Andreou Hvizdošovou sme spoznávali nielen antickú kultúru a umenie, ale bližšie sme sa pozreli aj na rímsku kuchyňu a recepty, ktoré mali Rimania v obľube. Je zaujímavé, že za celé trvanie Rímskeho impéria sa nám zachovala len jediná kuchárska kniha od autora, ktorý sa volal Apicius (žil v 2.storočí n.l.). Nebol to kuchár, ale dnes by sme povedali „pôžitkár, gurmán“. On zozbieral recepty a práve z jeho zbierky pochádza aj recept na medový koláč, ktorý som sa rozhodla zrekonštruovať. Aj napriek tomu, že Rimania veľmi nepiekli koláče, skôr ako dezerty konzumovali ovocie a orechy. Tento recept objavili na stene paláca v Pompejách, kde pobýval aj samotný cisár Nero, keďže jeho manželka z tohto mesta pochádzala a rada sa sem vracala. Samotný recept sme sa dozvedeli z videoblogu – dejepis inak (https://www.youtube.com/watch?v=fbdpxGKRBQU). V recepte nájdeme spojenie škorice s rozmarínom, čo sa mi zdalo zvláštne spojenie korenia, ale nakoniec to voňalo ako perník. A kto by nemal rád perník? Moji rodičia skonštatovali, že je to nezvyčajný koláčik, ale zmizol naozaj rýchlo. Možno som niekoho inšpirovala... Natália Cachajová, III.HA

          • Varenie s modernými technológiami

          • Za dôb našich prababičiek si v kuchyni vystačili s plechovými hrncami liatinovými pekáčmi a vareškou. Dnes si už kuchári a aj naši žiaci uľachčujú prácu modernými technológiami (sous-vide, thermomix, zauďovač, vakuovačka) s ktorými pracuje v tomto videu aj MOV Marek Pajer.

            Pripravuje "Zaúdené kačacie prsia sous-vide, tekvicovú espumu, čučoriedkovú omáčku".

            Dobrú chuť!

          • Výsledky volieb do ŽŠR!

          • Všetkým Vám chceme poďakovať za vaše hlasy. Veľmi si to vážime.

            Členmi ŽŠR sa stali:

            Alexandra Špaková, III.HA

            Jakub Varga, II.B

            Šimon Kalata, III.A

            Patrícia Britaňáková, II.A

            Adrián Andráš, I.A

            Štefan Alexander Blaško, I.A

            Miloslav Štofila, II.B

            Zvoleným kandidátom blahoželáme a veríme, že ich nápady a pripomienky budú našu školu posúvať vpred.

          • ZVOĽTE SI ČLENOV ŽSR!

          •  

            Ak si žiakom našej školy, neváhaj a zahlasuj za svojich spolužiakov, ktorým život na škole nie je ľahostajný a chcú niečo zmeniť. Hlasovať môžeš dňa 12.11.2020 v čase od 8.00 do 24.00. Počet kandidátov je 9, ale len 7 z nich sa môžu stať právoplatnými členmi. Svoj hlas môžeš dať až 7 kandidátom úplne jednoduchým spôsobom - začiarkneš políčka, ktoré sa nachádzajú pri menách kandidátov, ktorých chceš zvoliť. V dotazníku musíš uviesť aj triedu, ktorú navštevuješ, aby sme mohli urobiť zápisnicu o voľbách. Voľby sú anonymné a nikto sa nedozvie, kto koho volil.

            Tak už nečakaj a hlasuj.

            https://docs.google.com/.../1FAIpQLSf5OkFjNmXc4O.../viewform

            XMA Header Image

            Voľby členov do ŽŠR

            docs.google.com

          • Máš chuť na niečo sladké?

          • Čo tak vyskúšať niečo netradičné ako Trhanec z liateho alebo bieleho cesta s domácou vanilkovou omáčkou tzv. Kaiserschmarrn & Semmelschmarrn. Dnes Vám predstavíme ako ľahko a rýchlo si pripravíte netradičný múčnik pôvodom z Rakúska pre všetkých, ktorí milujú niečo sladké.

            O svoj učebný materiál sa s nami dnes podelil MOV Marek Pajer.

          • Hľadáme kandidátov za členov ŽŠR!

          • Žiacka školská rada (ŽŠR) či školský parlament by sa mala na škole zapájať do všetkého, čo sa deje.

            Žiaci sú pre školu partnermi a spolutvorcami kreatívneho, príjemného školského prostredia.

            V ideálnom prípade sú v rade zastúpení žiaci všetkých ročníkov, ktorí sú demokraticky zvolení svojimi spolužiakmi a stávajú sa poslancami dobrovoľne.

            Členovia rady sa stretávajú minimálne raz za mesiac.

            Kto môže kandidovať?

            Každý, kto má záujem podieľať sa na rozvoji našej školy a záleží mu na jej napredovaní. Za triedu sa môže prihlásiť aj viac kandidátov.

            Ak by si sa chcel/a stať členom ŽŠR, neváhaj vyplniť nižšie uvedený prihlasovací formulár do 4.11.2020

            https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdlFAs3IwV.../viewform...

             

          • Dôležitý oznam

          • Jesenné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých školách v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

          • Svetový deň cestovín

          • Ako si pripraviť chutné cestoviny? Pod vedením našej majsterky M. Smoleňákovej to zvládnete jednoducho, rýchlo a chutne.

          • Dôležitý oznam!

          • Dôležitý oznam

            Od zajtrajšieho dňa, t. j. 24. 10. 2020, bude odborný výcvik na všetkých strediskách praktického vyučovania prebiehať výlučne dištančnou formou pre všetkých žiakov (aj žiakov v systéme duálneho vzdelávania).

        • Sezóna jabĺk
          • Sezóna jabĺk

          • Tento rok je úroda jabĺk nesmierne bohatá. Žiaci SOŠ hotelovej z Horného Smokovca pod vedením pani majsterky odbornej výchovy Michaely Smoleňákovej prišli s nápadom ako tento dar prírody využiť čo najefektívnejšie. Žiaci nazbierali jablká a v rámci systému duálneho vzdelávania ich počas odborného výcviku spracovali.

            Žiaci boli rozdelení do troch skupín a každá skupina mala za úlohu vymyslieť, ako spracuje jablká. Takýto systém výučby na odbornom výcviku rozvíja u žiaka kritické myslenie a rozširuje jeho obzory.

            Prvú skupinu tvorili žiaci prvého a tretieho ročníka, ktorí výrobky z jabĺk uskladnili v podobe jablkovej výživy.

            Druhá skupina žiakov druhého ročníka ulahodila chuťovým pohárikom v podobe jablkovej štrúdle.

            Poslednú skupinu tvorili žiaci maturitného ročníka. Títo žiaci sa inšpirovali myšlienkou „Všetci sme tvoriví a môžeme byť ešte viac“.

            Našli najbližšie miesto, kde ovocie lisujú, zabezpečili odvoz, kanistre na šťavu a šlo sa. Výsledkom bola chutná 100% šťava, ktorá sa pasterizovala 20 minút a následne plnila do jednorazových sáčkov s kohútikom.

            Využili sme dary prírody, zabezpečili si dostatok vitamínov a veľa nového sme sa naučili.

            Už teraz sa tešíme na najbližšiu sezónu jabĺk. Na zdravie.

        • Európsky deň jazykov – 26.september
          • Európsky deň jazykov – 26.september

          •  

            “One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.”/ „Jeden jazyk vás nasmeruje na vašu životnú cestu. Dva jazyky vám na tejto ceste otvoria všetky dvere.“ Frank Smith

            Európsky deň jazykov vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied.....Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre, spoločnosti, zvyšuje šance na štúdium, prácu a lepší život.

            Pri tejto príležitosti sa naši žiaci zapojili do vedomostného jazykového kvízu „LINGAKVÍZ“, ktorý preveril ich znalosti z cudzích jazykov zábavnou formou a naučili sa aj niečo nové. Veľkou motiváciou boli aj vecné ceny pri úspešnom absolvovaní kvízu. Zapojili sme sa aj do on-line podujatia Európskeho dňa jazykov, kde sme sledovali prezentáciu a prednášku na tému „Life in Slovakia“ z pohľadu Angličana žijúceho na Slovensku. Rozprával o tom, čo ho fascinovalo ale aj prekvapilo, keď prvýkrát navštívil našu krajinu a bolo zábavné počúvať o maličkostiach, ktoré sú pre nás samozrejmosťou a pre cudzincov výnimočnosťou.

            Tvorivosť a kreativitu žiaci predviedli pri tvorbe plagátov, básničiek a návrhov loga. Študenti sa zamerali na jazykolamy v rôznych jazykoch, najdlhšie slová v rôznych jazykoch, tradičné jedlá jednotlivých krajín, ako aj zaželať dobrú chuť vo viacerých jazykoch. Popritom sme sa dozvedeli aj zaujímavé fakty o jazykoch a o dôležitosti ich učenia.

          • Dôležitý oznam!!!

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v priebehu dnešného dňa Vás budú kontaktovať majstri odbornej výchovy z jednotlivých stredísk, v prípade duálneho vzdelávania aj Mgr. Miháliková. Na základe rozhodnutia ministra školstva SR v  prípade praktického vyučovania, odborného výcviku či odbornej praxe u zamestnávateľa je možné naďalej pokračovať v jeho realizácii podľa pandemickej situácie u konkrétneho zamestnávateľa, ak jeho realizácia nevyžaduje ubytovanie žiaka v školskom internáte. Konkrétne informácie Vám poskytnú jednotliví majstri.

        • Vážení rodičia, milí žiaci
          • Vážení rodičia, milí žiaci

          • Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva a pandemickej komisie stredné školy od zajtra, t.j. 12. 10. 2020 až do odvolania prechádzajú na dištančné vzdelávanie. 

            Na základe tohto nariadenia bude prebiehať dištančné vzdelávanie v SOŠ hotelová Horný Smokovec na teoretickom aj praktickom vyučovaní od 12. 10. 2020 až do odvolania. Vyučujúci budú kontaktovať jednotlivé triedy prostredníctvom Edupage a e-mailom. 

            Sledujte webové sídlo školy a fb profil školy. 

            PaedDr. Pavol Hudáček

            riaditeľ školy SOŠ hotelová

      • MIX volejbal
        • MIX volejbal

        • 7. 3. 2025
        • Žiaci sa angažovali na okresnom kole v MIX volejbale. V tíme sa prejavilo skutočné nasadenie, živosť a radosť z hry.

          Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili náš volejbalový tím!

      • Teleráno v TV Markíza
        • Teleráno v TV Markíza

        • 7. 3. 2025
        • Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.

          Číťať viac TU

      • Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!
        • Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!

        • 1. 3. 2025
        • Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!

          Čo vás čaká?

          • Základy pečenia medovníkov
          • Kreatívne techniky zdobenia
          • Možnosť vytvoriť si vlastné veľkonočné umelecké dielo

          Kedy: 18. 3. 2025

          Kde: v Grand hotel Starý Smokovec

          Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!

          covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604

      • Školský pohár v Crosse
        • Školský pohár v Crosse

        • 1. 3. 2025
        • Sme hrdí na nášho žiaka Borisa Bekeša, ktorý na súťaži - Školský pohár v Crosse, v disciplíne snowboard Cross na Štrbskom Plese obsadil skvelé **3. miesto**! 

          Čítať VIAC

      • Nehanbi sa slušne správať
        • Nehanbi sa slušne správať

        • 1. 3. 2025
        • Zapojili sme sa do tematického dňa “Nehanbi sa slušne správať” v Spojenej škole Letná Poprad, kde mali naši stredoškoláci skvelú príležitosť ukázať mladším žiakom základy stolovania a etikety v reštaurácii.

          Čo sa naučili? Čítať VIAC

      • Ročenka SOŠ hotelovej za rok 2024
        • Ročenka SOŠ hotelovej za rok 2024

        • 1. 3. 2025
        • Vážení študenti, rodičia a partneri,

          radi by sme vás informovali o publikácii ročenky Strednej odbornej školy hotelovej za rok 2024, ktorá dokumentuje dôležité akademické a profesionálne úspechy našich študentov a učiteľského zboru.

          Ročenka je dostupná na našej webovej stránke v sekcii *Publikácie* https://www.sos-hotelova.sk/a/publikacie , kde si ju môžete prezrieť online alebo stiahnuť. Tento dokument poskytuje komplexný pohľad na minulý rok a súhrn všetkých podstatných aktivít a úspechov našich študentov a učiteľov.

          Ďakujeme za vašu podporu našej školy a za záujem o naše vzdelávacie aktivity. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a na dosiahnutie nových úspechov v tomto roku.

      • Projekt V4 Gen Mini Grant
        • Projekt V4 Gen Mini Grant

        • 11. 2. 2025
        • V rámci projektu V4 Gen Mini-Grants financovaného Medzinárodným vyšehradským fondom (International Visegrad Fund) sa v týždni 2.2. do 8. 2. 2025 uskutočnil prvý výmenný pobyt s Hotelovkou Teplice z Českej republiky. Realizuje sa projekt s názvom: ”Better ways” zameraný na udržateľnosť a odolnosť s rozvojom praktických kompetencií a podnikania. 

          Čítať viac

      • Zimná žiacka olympiáda
        • Zimná žiacka olympiáda

        • 11. 2. 2025
        • V dňoch 5. a 6. februára sa na Štrbskom Plese konala prvá Žiacka olympiáda, ktorej cielom bolo motivovať žiakov k zdravému pohybu a k športovaniu. Mladí športovci si tak mohli vyskúšať skutočné pretekové podmienky vo vybraných zimných športoch.

          Našu školu reprezentovali v snowboardcrosse Jakub Gallik z II.HA a Boris Bekeš z I. HA, ktorý súťažil aj v obrovskom slalome.

          Čítať viac

        • Pridaj sa k nám.

        • 2. 2. 2025
        • Varenie s vášňou, servírovanie s eleganciou, pečenie s láskou. Staň sa majstrom v gastro odbore! Pridaj sa k nám.

      • Okresné kolo súťaže v stolnom tenise
        • Okresné kolo súťaže v stolnom tenise

        • 2. 2. 2025
        • Tento týždeň žiaci - Ján Hradický (II. HA), Šimon Milan a Erik Kačmarčík (IV. reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže žiakov v stolnom tenise, ktorá sa konala na SOŠ elektrotechnickej v Poprade. Oceňujeme športovú nasadenosť žiakov. 

      • Celoštátne finále súťaže Skills Gastro Junior CUP v odbore CUKRÁR
      • Exkurzia na Veľtrhu gastronómie Danubius Gastro
      • Celoštátne finále Skills Slovakia Gastro Junior CUP v odbore KUCHÁR
      • Súťaž "O Priessnitzův dortík" - 3. miesto za Najlepšiu tortu!
      • Vyučovanie v Čajovni u Vlka
      • Lyžiarsky výcvik
        • Lyžiarsky výcvik

        • 24. 1. 2025
        • Dvadsaťosem prvákov na lyžiarskom výcviku vo Vernár - Studničky v termíne od 20. do 24. januára 2025 sa učili základy lyžovania, ale aj zdokonalili svoje zručnosti na svahu. Na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ich každý deň prišiel navštíviť verný priateľ, vták Alfréd, ktorý im prinášal radost!

          Čítať viac

      • Olympiáda v anglickom a nemeckom jazyku
        • Olympiáda v anglickom a nemeckom jazyku

        • 19. 1. 2025
        • 15. a 16. 1. 2025 sa uskutočnili okresné kolá Olympiády z cudzích jazykov. 

          Kristína Kapolková, žiačka II.HA, v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka v kategórii 2 D pre stredne odborne školy obsadila krásne 4. miesto.

          Čítať viac

        • Informácia pre rodičov

        • 17. 1. 2025
        • Vážení rodičia,

          zrejme ste zachytili informácie o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Bohužiaľ, došlo k násilnému činu, ktorý si vyžiadal životy dvoch ľudí a zanechal celú komunitu školy v hlbokom smútku.

          Sme si vedomí, že takáto správa môže vzbudzovať obavy a otázky, a preto by sme vás chceli uistiť, že na našej škole venujeme maximálnu pozornosť bezpečnosti vašich detí.

          Ako môžeme spolupracovať na zvládnutí tejto situácie?

          1. Rozprávajte sa so svojimi deťmi:
            • Ak Vaše deti započuli tieto informácie, môžu mať otázky alebo obavy spojené s tým, čo sa stalo. Počúvajte ich a snažte sa im poskytnúť bezpečný priestor na vyjadrenie svojich pocitov.
            • Uistite ich, že máme spoločný záujem, a to aby škola bola bezpečným miestom, a bezpečnosť detí aj zamestnancov je našou prioritou.
          2. Upozornenie na zmeny v správaní:
            Ak spozorujete u Vášho dieťaťa akékoľvek zmeny v správaní, ktoré by mohli naznačovať úzkosť alebo strach, neváhajte kontaktovať našich školských psychológov, ktorí sú k dispozícii na individuálne konzultácie.
          3. Podpora bezpečnostných opatrení:
            Naša škola priebežne vyhodnocuje a posilňuje svoje bezpečnostné protokoly v spolupráci s odborníkmi a miestnymi orgánmi.

          NA ČO DAŤ POZOR

          • Presnosť informácií: Informujte len o potvrdených faktoch, aby ste predišli panike a šíreniu nepravdivých informácií.
          • Pokojný tón: Používajte neutrálny a pokojný jazyk, aby ste znížili úzkosť rodičov.
          • Neposkytujte podrobnosti, ktoré by mohli ohroziť vyšetrovanie alebo vyvolať napodobňovanie.

          Dôraz na bezpečnosť: Zdôraznite, že situácia je pod kontrolou a bezpečie detí je prioritou.
           

          Do pozornosti dávame PRINCÍPY PSYCHOSOCIÁLNEJ POMOC PO KRÍZE: https://www.minedu.sk/39295-sk/po-krize-prva-psychosocialna-pomoc/

          Kontakt na pomoc:

          Ak by ste potrebovali akékoľvek poradenstvo alebo podporu, môžete kontaktovať:

          • Sociálny pedagóg: Mgr. Zuzana Kostolníková,  0910 663 705, schrankadovery@sos-hotelova.sk
          • Krízová linka pre rodičov a pedagogických zamestnancov VÚDPaP ????0911 969 725 (08:00 – 18:00)
          • Linka dôvery Nezábudka (Liga za duševné zdravie)????0800 800 566 (nonstop) ????0800 222 450 v ukrajinskom jazyku -Телефонна лінія довіри НЕЗАБУДКА
          • IPčko - internetová poradňa pre mladých ????Krízová linka pomoci: 0800 500 333 (nonstop)
          • Linka detskej istoty (pre deti a mládež do 18 rokov) ????116 111 (nonstop)

          S úctou
          PaedDr. Pavol Hudáček
          riaditeľ školy

           

      • Záver súťaže - Najkrajšie vianočne vyzdobená trieda
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás