Naši hotelovkári, Štefan Gallik a Katarína Kériová, realizovali tento týždeň rovesnícke učenie, čiže “Peer to peer” v online priestore. Štefan, minuloročný medailista v príprave alternatívnych káv, vytvoril domáce video, v ktorom pripravuje Caffè Diemme - Ethiopia Worka za pomoci alternatívnej prípravy V60. Spolu so svojou spolužiačkou Katkou vysvetlili na online hodine princípy jej prípravy. Do vyučovania boli zapojené aj hry s kávou, ktorými sa snažíme podporiť učenie žiakov.
☕Caffé Diemme - Ethiopia Worka👌
BABIČKINE KOLÁČIKY🍪
Babičkine koláčiky sa tešia veľkej obľube.
Vždy keď pani majsterka,Bc. Anna Kováčiková, so svojimi žiakmi upečie tieto koláčiky, tak sa za nimi len tak zapráši.Recept, ktorý stojí za to vyskúšať!
Ako som piekla 2000 rokov starý koláč z antického Ríma
Na hodinách dejepisu s pani učiteľkou Mgr. Andreou Hvizdošovou sme spoznávali nielen antickú kultúru a umenie, ale bližšie sme sa pozreli aj na rímsku kuchyňu a recepty, ktoré mali Rimania v obľube. Je zaujímavé, že za celé trvanie Rímskeho impéria sa nám zachovala len jediná kuchárska kniha od autora, ktorý sa volal Apicius (žil v 2.storočí n.l.). Nebol to kuchár, ale dnes by sme povedali „pôžitkár, gurmán“. On zozbieral recepty a práve z jeho zbierky pochádza aj recept na medový koláč, ktorý som sa rozhodla zrekonštruovať. Aj napriek tomu, že Rimania veľmi nepiekli koláče, skôr ako dezerty konzumovali ovocie a orechy. Tento recept objavili na stene paláca v Pompejách, kde pobýval aj samotný cisár Nero, keďže jeho manželka z tohto mesta pochádzala a rada sa sem vracala. Samotný recept sme sa dozvedeli z videoblogu – dejepis inak (https://www.youtube.com/watch?v=fbdpxGKRBQU). V recepte nájdeme spojenie škorice s rozmarínom, čo sa mi zdalo zvláštne spojenie korenia, ale nakoniec to voňalo ako perník. A kto by nemal rád perník? Moji rodičia skonštatovali, že je to nezvyčajný koláčik, ale zmizol naozaj rýchlo. Možno som niekoho inšpirovala... Natália Cachajová, III.HA
Varenie s modernými technológiami
Za dôb našich prababičiek si v kuchyni vystačili s plechovými hrncami liatinovými pekáčmi a vareškou. Dnes si už kuchári a aj naši žiaci uľachčujú prácu modernými technológiami (sous-vide, thermomix, zauďovač, vakuovačka) s ktorými pracuje v tomto videu aj MOV Marek Pajer.
Pripravuje "Zaúdené kačacie prsia sous-vide, tekvicovú espumu, čučoriedkovú omáčku".
Dobrú chuť!
Výsledky volieb do ŽŠR!
Všetkým Vám chceme poďakovať za vaše hlasy. Veľmi si to vážime.
Členmi ŽŠR sa stali:
Alexandra Špaková, III.HA
Jakub Varga, II.B
Šimon Kalata, III.A
Patrícia Britaňáková, II.A
Adrián Andráš, I.A
Štefan Alexander Blaško, I.A
Miloslav Štofila, II.B
Zvoleným kandidátom blahoželáme a veríme, že ich nápady a pripomienky budú našu školu posúvať vpred.
ZVOĽTE SI ČLENOV ŽSR!
Ak si žiakom našej školy, neváhaj a zahlasuj za svojich spolužiakov, ktorým život na škole nie je ľahostajný a chcú niečo zmeniť. Hlasovať môžeš dňa 12.11.2020 v čase od 8.00 do 24.00. Počet kandidátov je 9, ale len 7 z nich sa môžu stať právoplatnými členmi. Svoj hlas môžeš dať až 7 kandidátom úplne jednoduchým spôsobom - začiarkneš políčka, ktoré sa nachádzajú pri menách kandidátov, ktorých chceš zvoliť. V dotazníku musíš uviesť aj triedu, ktorú navštevuješ, aby sme mohli urobiť zápisnicu o voľbách. Voľby sú anonymné a nikto sa nedozvie, kto koho volil.
Tak už nečakaj a hlasuj.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSf5OkFjNmXc4O.../viewform
XMA Header Image
Voľby členov do ŽŠR
Máš chuť na niečo sladké?
Čo tak vyskúšať niečo netradičné ako Trhanec z liateho alebo bieleho cesta s domácou vanilkovou omáčkou tzv. Kaiserschmarrn & Semmelschmarrn. Dnes Vám predstavíme ako ľahko a rýchlo si pripravíte netradičný múčnik pôvodom z Rakúska pre všetkých, ktorí milujú niečo sladké.
O svoj učebný materiál sa s nami dnes podelil MOV Marek Pajer.
Zažili ste už TRANŽÍROVANIE v reštaurácií?
Dnes Vám predstavujeme jednu zo známych kulinárskych technik určenú pre labužníkov.
O svoj učebný materiál sa s nami podelil MOV Tomas Regitko
Dištančné prepojenie teórie a praxe
Hľadáme kandidátov za členov ŽŠR!
Žiacka školská rada (ŽŠR) či školský parlament by sa mala na škole zapájať do všetkého, čo sa deje.
Žiaci sú pre školu partnermi a spolutvorcami kreatívneho, príjemného školského prostredia.
V ideálnom prípade sú v rade zastúpení žiaci všetkých ročníkov, ktorí sú demokraticky zvolení svojimi spolužiakmi a stávajú sa poslancami dobrovoľne.
Členovia rady sa stretávajú minimálne raz za mesiac.
Kto môže kandidovať?
Každý, kto má záujem podieľať sa na rozvoji našej školy a záleží mu na jej napredovaní. Za triedu sa môže prihlásiť aj viac kandidátov.
Ak by si sa chcel/a stať členom ŽŠR, neváhaj vyplniť nižšie uvedený prihlasovací formulár do 4.11.2020
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdlFAs3IwV.../viewform...
Dôležitý oznam
Jesenné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých školách v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.
Svetový deň cestovín
Ako si pripraviť chutné cestoviny? Pod vedením našej majsterky M. Smoleňákovej to zvládnete jednoducho, rýchlo a chutne.
Dôležitý oznam!
Dôležitý oznam
Od zajtrajšieho dňa, t. j. 24. 10. 2020, bude odborný výcvik na všetkých strediskách praktického vyučovania prebiehať výlučne dištančnou formou pre všetkých žiakov (aj žiakov v systéme duálneho vzdelávania).
Sezóna jabĺk
Tento rok je úroda jabĺk nesmierne bohatá. Žiaci SOŠ hotelovej z Horného Smokovca pod vedením pani majsterky odbornej výchovy Michaely Smoleňákovej prišli s nápadom ako tento dar prírody využiť čo najefektívnejšie. Žiaci nazbierali jablká a v rámci systému duálneho vzdelávania ich počas odborného výcviku spracovali.
Žiaci boli rozdelení do troch skupín a každá skupina mala za úlohu vymyslieť, ako spracuje jablká. Takýto systém výučby na odbornom výcviku rozvíja u žiaka kritické myslenie a rozširuje jeho obzory.
Prvú skupinu tvorili žiaci prvého a tretieho ročníka, ktorí výrobky z jabĺk uskladnili v podobe jablkovej výživy.
Druhá skupina žiakov druhého ročníka ulahodila chuťovým pohárikom v podobe jablkovej štrúdle.
Poslednú skupinu tvorili žiaci maturitného ročníka. Títo žiaci sa inšpirovali myšlienkou „Všetci sme tvoriví a môžeme byť ešte viac“.
Našli najbližšie miesto, kde ovocie lisujú, zabezpečili odvoz, kanistre na šťavu a šlo sa. Výsledkom bola chutná 100% šťava, ktorá sa pasterizovala 20 minút a následne plnila do jednorazových sáčkov s kohútikom.
Využili sme dary prírody, zabezpečili si dostatok vitamínov a veľa nového sme sa naučili.
Už teraz sa tešíme na najbližšiu sezónu jabĺk. Na zdravie.
2
Európsky deň jazykov – 26.september
“One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.”/ „Jeden jazyk vás nasmeruje na vašu životnú cestu. Dva jazyky vám na tejto ceste otvoria všetky dvere.“ Frank Smith
Európsky deň jazykov vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznych aktivít – súťaží, kvízov, besied.....Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre, spoločnosti, zvyšuje šance na štúdium, prácu a lepší život.
Pri tejto príležitosti sa naši žiaci zapojili do vedomostného jazykového kvízu „LINGAKVÍZ“, ktorý preveril ich znalosti z cudzích jazykov zábavnou formou a naučili sa aj niečo nové. Veľkou motiváciou boli aj vecné ceny pri úspešnom absolvovaní kvízu. Zapojili sme sa aj do on-line podujatia Európskeho dňa jazykov, kde sme sledovali prezentáciu a prednášku na tému „Life in Slovakia“ z pohľadu Angličana žijúceho na Slovensku. Rozprával o tom, čo ho fascinovalo ale aj prekvapilo, keď prvýkrát navštívil našu krajinu a bolo zábavné počúvať o maličkostiach, ktoré sú pre nás samozrejmosťou a pre cudzincov výnimočnosťou.
Tvorivosť a kreativitu žiaci predviedli pri tvorbe plagátov, básničiek a návrhov loga. Študenti sa zamerali na jazykolamy v rôznych jazykoch, najdlhšie slová v rôznych jazykoch, tradičné jedlá jednotlivých krajín, ako aj zaželať dobrú chuť vo viacerých jazykoch. Popritom sme sa dozvedeli aj zaujímavé fakty o jazykoch a o dôležitosti ich učenia.
1
Dôležitý oznam!!!
Vážení rodičia, milí žiaci,
v priebehu dnešného dňa Vás budú kontaktovať majstri odbornej výchovy z jednotlivých stredísk, v prípade duálneho vzdelávania aj Mgr. Miháliková. Na základe rozhodnutia ministra školstva SR v prípade praktického vyučovania, odborného výcviku či odbornej praxe u zamestnávateľa je možné naďalej pokračovať v jeho realizácii podľa pandemickej situácie u konkrétneho zamestnávateľa, ak jeho realizácia nevyžaduje ubytovanie žiaka v školskom internáte. Konkrétne informácie Vám poskytnú jednotliví majstri.
Vážení rodičia, milí žiaci
Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva a pandemickej komisie stredné školy od zajtra, t.j. 12. 10. 2020 až do odvolania prechádzajú na dištančné vzdelávanie.
Na základe tohto nariadenia bude prebiehať dištančné vzdelávanie v SOŠ hotelová Horný Smokovec na teoretickom aj praktickom vyučovaní od 12. 10. 2020 až do odvolania. Vyučujúci budú kontaktovať jednotlivé triedy prostredníctvom Edupage a e-mailom.
Sledujte webové sídlo školy a fb profil školy.
PaedDr. Pavol Hudáček
riaditeľ školy SOŠ hotelová
Tematická exkurzia na SKALNATOM PLESE
Jedným z výnimočných okamihov študentského života je STUŽKOVÁ SLÁVNOSŤ. Vzhľadom k opatreniam zamedzujúcim šíreniu COVID-19 žiaci 5. HA nechceli prísť o čaro končiaceho študentského života. Spolu so svojou triednou pani učiteľkou, Mgr. Darinkou Jatiovou, prišli s nečakaným riešením.
Spojili tématickú exkurziu s odovzdávaním stužiek na SKALNATOM PLESE za dodržania prísnych hygienických opatrení. Zelené stužky im odovzdával pán riaditeľ, PaedDr. Pavol Hudáček, v nadmorskej výške 1754 m.n.m s nádherným panoramatickým výhľadom nielen na celý región Vysokých Tatier, ale aj na školu, v ktorej päť rokov študovali a na hoteli, v ktorých praxovali. Ako pán riaditeľ spomenul vo svojom príhovore: “Nadmorská výšká symbolizuje Váš nadhľad a aj keď prídu problémy, dokážete ich vyriešiť.”
Reportáž TV JOJ k tejto udalosti si môžete pozrieť dnes, t.j. 9. 10. 2020, vo večerných správach. Reportáž Ta3 v každom hodinovom bloku v priebehu víkendu.
4
Oddychová miestnosť a zrekonštruované vykurovanie
Na SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26
sa počas prázdnin pustili do rekonštrukcie pôvodného bytu školníka. Výsledkom je nová zasadacia miestnosť s kuchynkou a oddychová miestnosť, ktorá slúži žiakom školy a ponúka im ideálny priestor na relax a čítanie.
Rekonštrukciou v škole prešlo aj vykurovanie, v rámci rekonštrukčných prác sa tu konkrétne pristúpilo k obnoveniu kotolne a radiátorov v budove, čo prispelo k zvýšeniu komfortu v triedach a v celej škole.
SOŠ hotelová v Hornom Smokovci je škola s bohatou históriou, úzko špecializovaná na gastronómiu v odbore kuchár a čašník – servírka. Škola reaguje na dynamický rozvoj cestovného ruchu v tatranskom regióne a spolupracuje s tunajšími hotelmi, čo je zárukou výučby najmodernejších trendov v hotelierstve a gastronómii. Praktické vyučovanie realizuje v najlepších tatranských hoteloch, zapojená je do duálneho systému vzdelávania.
Mnohí z absolventov školy sú úspešní hotelieri doma i v zahraničí, k čomu prispela vzájomná a profesionálna spolupráca s odbornými inštitúciami na Slovensku aj za jeho hranicami.
Škola sa nachádza v krásnom prostredí Vysokých Tatier a svojou nadmorskou výškou cca 960 m n.m. je najvyššie položenou strednou školou na Slovensku.
Adaptácia našich prvákov
Adaptácia našich prvákov zapojených do systému duálneho vzdelávania v Grand hoteli Bellevue - pod vedením MOV Mareka Pajera.
História sa písala na Gastro Erasmus 2025
- 11. 4. 2025
V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!
Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.
Job Shadowing v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.
Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.
Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
- 11. 4. 2025
Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim! Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata?
Festival povolaní 2025 v Krakove
- 11. 4. 2025
Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!
Metro akadémia - pilotný ročník
- 11. 4. 2025
Študenti zažili špičkovú gastronómiu!
Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.
Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.
Literárna kaviareň
- 6. 4. 2025
Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú
Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.
Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
- 6. 4. 2025
Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.
Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.
Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
- 6. 4. 2025
3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu.
Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!
Breakfest meeting
- 6. 4. 2025
Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu.
Študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom
- 6. 4. 2025
V rámci týždennej výmennej stáže so Strědní škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník si študentky z Jeseníkov zdokonaľovali svoje zručnosti pod Lomnickým štítom v Grandhoteli Praha.
Pod vedením MOV Tomáša Regitka a Michaely Smoleňákovej si precvičili praktické zručnosti v oblasti servisu a cukrárenstva.
Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
- 5. 4. 2025
V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela.
Prezentácia vysokých škôl
- 24. 3. 2025
Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
- 24. 3. 2025
Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!
Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.
Hviezdoslavov Kubín
- 24. 3. 2025
Veľkonočné medovníky v Grand hoteli Stary Smokovec!
- 24. 3. 2025
Centrum odborného vzdelávania a prípravy - SOŠ hotelová realizovala odborný kurz venovaný pečeniu medovníkov s veľkonočnou tematikou! Siedmi nadšení účastníci sa ponorili do tajomstiev prípravy medovníkového cesta, fondánovej hmoty a jedlých farieb.
Aktéri konferencie - Regióny v pohybe
- 24. 3. 2025
Boli sme súčasťou konferencie “Regióny v pohybe - inšpirácie ktoré motivujú - spolupráce ktoré spájajú”!
Na tomto podujatí sa organizátori zamerali na dôležité otázky spolupráce biznisu a duálneho vzdelávania, ako aj na to, ako vychovať zamestnancov, motivovať novú generáciu (Gen Z a Gen Alpha) a porozumieť generačným rozdielom medzi zamestnancami.
Gastro Kroměříž 2025
- 12. 3. 2025
Dominancia na baristickej súťaži - Gastro Kroměříž 2025
Zúčastnili sme sa 11. ročníka medzinárodnej súťaže Gastro Kroměříž, kde mladí odborníci v oblasti gastronómie predviedli svoje umenie a vášeň!
Medzi viacerými zástupcami zo Slovenska sme my ako jediní reprezentovali Prešovský samosprávny kraj.
V baristickej súťaži máme vynikajúce dvojité víťazstvo!
**1. miesto**: Sofia Jurekova
**2. miesto**: Dominik Špes
Teleráno v TV Markíza
- 7. 3. 2025
Opäť sme mali neuveriteľnú príležitosť získať skúsenosti v rannej show Teleráno v televízii Markiza! Naši talentovaní žiaci zo Strednej odbornej školy hotelovej ukázali, čo všetko sa naučili.
Pripravte sa na sladké jarné dobrodružstvo s COVP!
- 1. 3. 2025
Pozývame vás na kurz, kde sa naučíte všetko o príprave a zdobení nádherných medovníkov s veľkonočnou tématikou!
Čo vás čaká?
- Základy pečenia medovníkov
- Kreatívne techniky zdobenia
- Možnosť vytvoriť si vlastné veľkonočné umelecké dielo
Kedy: 18. 3. 2025
Kde: v Grand hotel Starý Smokovec
Nezabudnite si rezervovať svoje miesto, pretože počet účastníkov je obmedzený!
covp.hotelova@gmail.com, 0902 385 604