Domov
Novinky
Jeruzalemský Spiš ...
- 25. 9. 2022
V rámci dejepisného krúžku Zabudnuté dejiny podtatranského regiónu sme sa so študentmi III. C triedy Martinom Kriakom a Slavom Tomekom zúčastnili dňa 24. septembra milého podujatia Jeruzalemský Spiš v priestoroch obnovenej synagógy v Spišskom Podhradí. Pozvanie sme prijali od pána Michala Paľka, vedúceho kapely Mojše band. Počas besedy, ktorú viedol, sme prítomným predstavili projekt Susedia, na ktorých sme nezabudli, v rámci ktorého so študentmi od roku 2018 systematicky mapujeme a spracovávame príbehy našich stratených susedov z Popradu a okolia. Sprievodným programom v areály synagógy bola aj možnosť ochutnávky špecialít aškenázskej kuchyne. Pán Ľuboslav Horoba s manželkou si na dnešný deň pripravili Goldene jojch s macesovými knedličkami, Šolet (kačací), Kugel (zemiakový) a Haringový šalát. Mali sme možnosť ochutnať aj kóšer kávu, ktorú pripravoval Anton Nálepka (absolvent našej školy). Cestou do starobylého Spišského Podhradia sme si pozreli aj kráter s prameňom na Sivej brade a kúrie spišského biskupstva. V. Andraš
2
💥🥗ZÁŽITKOVÁ GASTRONÓMIA🥗💥
- 23. 9. 2022
Pod záštitou PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA, ktorej hlavným mottom bola TRADÍCIA, SEZÓNNOSŤ a LOKÁLNOSŤ. Zúčastnilo sa jej šesť škôl z celého Slovenska a hlavným zadaním bola príprava dvoch pokrmov prezentujúcich ich región. Nechýbala ani naša škola, ktorú zastupoval majster odbornej výchovy Marek Pajer a jeho žiaci v spolupráci so šéfkuchárom WELLNESS HOTELA KONTAKT Stará Lesná, Dušanom Čatlochom.
7
❌❌Sektorová konferencia ❌❌
- 22. 9. 2022
SEZÓNNOSŤ, LOKÁLNOSŤ, UDRŽATEĽNOSŤ. Dnes sa tejto diskusie, ktorá sa konala v NESTVILLE TABERNA v Hniezdnom zúčastnili aj naši majstri odbornej výchovy Tomáš Regitko a Marek Pajer. Hostia si mohli užívať zážitkovú gastronómiu v podaní našich absolventov,šéfkuchára HOTELA LOMNICA Jaroslava Bachledu, Šimona Kalatu a našej žiačky Viktórie Orolínovej. Taktiež nechýbala ani káva od majstra odbornej výchovy Vladimíra Koča a jeho žiakov. Veľké ĎAKUJEM patrí PREŠOVSKÉMU SAMOSPRÁVNEMU KRAJU za poskytnutú možnosť byť súčasťou tejto konferencie a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.
10
Raut pri príležitosti slávnostného otvorenia ZUŠ v Lendaku
- 15. 9. 2022
Našim budúcim kuchárom a čašníkom bolo potešením pripraviť raut pri príležitosti slávnostného otvorenia zrekonštruovanej budovy Základnej umeleckej školy v Lendaku. Tešíme sa, že táto inštitúcia je pripravená pre vzdelávanie a výchovu mladých umelcov
Ďakujeme majstrom odbornej výchovy za odborný priebeh tejto akcie.
1
1. ročník Tatranského zberu 🍁🍂🍃
- 14. 9. 2022
Prichodom jesene začínajú aj zbery vo vinohradoch.
Počas 1. ročnika Tatranského zberu žiaci SOŠ hotelová, Horný Smokovec 26 vycestovali do Malokarpatskej oblasti, malého rodinného vinárstva - Víno Skovajsa.
Tam mali možnosť za prítomnosti Sama Skovajsu prejsť zberom Veltlínu zeleného a Rizlingu vlašského. Okrem toho nazreli aj do celého procesu výroby vína až po degustaciu rozličných vzoriek.
Ďakujeme tímu Grand Hotel Praha **** , Tatranska Lomnica a rodine Skovajsa
1