Novinky
Šimon opäť na stupni víťazov🏅🏆
- 29. 4. 2022
Finále Skills Slovakia GASTRO JUNIOR cup je celonárodné zakončenie predchádzajúcich 3 kôl, cez ktoré sme sa prebojovali až do bratislavskej Incheby. Šimon Kalata, žiak IV.A, za pomoci Viktórie Orolínovej, žiačka I.A, predstavil svoju zručnosť pri filetovaní čerstvej ryby - platesy. Keďže chceli zdôrazniť, že sme Tatranci, filet z ryby pošíroval na glazaži parfumovanej horským senom.
V konkurencii 6 najlepších mladých kuchárov Slovenska obhájil Šimon 3. miesto. Táto súťaž bola pre neho poslednou súťažou v zastúpení SOŠ hotelová Vysoké Tatry, do ktorej vložil všetko a oplatilo sa.
Sme na neho patrične hrdí a ďakujeme mu za úspešnú štvorročnú reprezentáciu školy. Vďaka patrí aj Bc. Miroslavovi Michaľákovi, ktorý ho pripravoval na súťaž a Viktórií Orolínovej, ktorá mu aktívne pomáhala pri príprave.
Majstrovstvá Slovenska somelierov - kategória junior 2022
- 24. 4. 2022
V dňoch 21. – 22. apríla 2022 sa konala juniorská somelierska súťaž v Slovenskom Grobe. Nechýbali ani naši žiaci 2. ročníka - Karolína Nastáleková a Sebastián Koval.
V prvý deň po príhovore a privítaní súťažiacich prebiehala teoretická časť základného kola. Písomný test bol zameraný na všeobecné otázky týkajúce sa vinárstva a vinohradníctva na Slovensku, najdôležitejších vinárskych regiónov sveta, gastronómiu a somelierstvo všeobecne. Po prestávke bola druhá časť súťaže – dekantovanie červeného vína v časovom limite 7 minút. Večer bola bohatá odborná prednáška spojená s riadenou degustáciou. Nasledujúci deň v praktickej časti základného kola sa k konal senzorický test. Po vyhodnotení prebehla návšteva vinárstva Matyšák v Pezinku.
Žiaci počas súťaže nabrali nové skúsenosti a zážitky. Vo vinárstve mali možnosť vidieť proces výroby vína až po jeho expedíciu zákazníkom. V závere exkurzie bola degustácia, počas ktorej sa ochutnávalo Víno Matyšák.
Všetci zúčastnení získali hodnotné ceny a diplomy za účasť.
Sme veľmi radi, že sme sa mohli súťaže zúčastniť ako jediná škola z východného Slovenska.
3
JUNIOR CUP 2022
- 22. 4. 2022
Po dvoch rokoch pandémie a stagnácie sa náš život vracia do bežných koľají. SOŠ hotelová sa rozhodla naplno využiť svoj potenciál a vrhli sme sa do víru súťaží. Naši žiaci a majstri odbornej výchovy sa usilovne pripravujú, aby naša škola mala zastúpenie na rôznych gastronomických akciách a napriek hektickému obdobiu si užívame návrat na scénu.
V dňoch 20. a 21. 04. 2022 sa uskutočnila juniorská barmanská súťaž SkBA – JUNIOR CUP 2022. Súťažilo sa v dvoch kategóriách SOFT a AFTER DINNER COCKTAIL. Súťaže sa pod vedením majsterky odbornej výchovy, Mgr. Heleny Bieľakovej, zúčastnili žiačky Barbora Tӧkӧlyová – III. B a Zuzana Šoltýsová – IV.HA. Barbora sa predstavila s drinkmi Queen of roses a v Forrest tiara. Zuzana namiešala soft drink s názvom Cavalier nero a After dinner cocktail Tornado dei Tatra. Barbora sa umiestnila v bronzovom a Zuzana v striebornom pásme.
Drinky vyzerali naozaj skvele a veríme, že rovnako lahodne aj chutili. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa šťastia pri ďalších súťažiach.
Mladí barmani - nadšenci barmanského umenia.
- 26. 3. 2022
V termíne 21. 3. - 25. 3. 2022 prebiehal barmanský kurz pre žiakov SOŠ hotelová pod záštitou SkBA. Žiaci sa oboznámili s históriou vzniku miešaných nápojov, základnými spôsoby prípravy miešaných nápojov a prácou s barmanskými pomôckami. V priebehu ďalších dní získali základné barmanské zručnosti. Prakticky si precvičili rôzne spôsoby prípravy miešaných nápojov. Všetci žiaci robili písomný test a v posledný deň kurzu praktickú skúšku.
Veríme, že žiaci budú pokračovať a vzdelávať sa v tejto oblasti aj bez toho, aby im to niekto kázal.
2
Menu na svetovej úrovni
- 26. 3. 2022
Prezidentka SR na návšteve vo Vysokých Tatrách, ktorej pripravovali obedové menu žiaci SOŠ hotelovej Horný Smokovec.
Včera naši žiaci zažili nezabudnuteľnú skúsenosť na odbornom výcviku. V spolupráci s Hotelom SLOVAN v Tatranskej Lomnici pripravovali trojchodové obedové menu a obsluhovali Zuzanu Čaputovú a ďalších pozvaných hostí. Pre takto významnú udalosť sa zodpovedne pripravovali a dokázali, že z nich rastú odborníci v oblasti gastronómie. Pani prezidentka bola z nich nadšená. Sama vyriekla, že žiaci pripravili menu na svetovej úrovni.
Ďakujeme im za maximálne nasadenie a reprezentáciu. Sme presvedčení, že na základe ich profesionálneho prístupu a odhodlaniu z nich rastú špičkoví odborníci!
2