Šimon Kalata si na výnimočnom podujatí mladých profesionálov EuroSkills 2021 v odbore kuchár zmeral sily s konkurenciou z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Estónska, Holandska, Lotyšska, Poľska, Portugalska, Ruska. So svojimi zážitkami a postrehmi sa podelil aj s nami.
"Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a česť reprezentovať Slovensko, školu i seba. Získal som veľa nových skúseností a nadobudol nové kamarátstva. Som vďačný našej škole, majstrom odbornej výchovy, že ma pripravovali na súťaže a umožnili sa mi zúčastniť aj súťaže EuroSkills. Ďakujem aj Danielovi Melicherikovi za to, že bol mojim doprovodom a mentorom počas tejto súťaže."
Prestížne podujatie EuroSkills trvalo tri dni. Úlohou mladých kuchárov bolo každý deň pripraviť dva vopred určené chody.
I. deň - moderné teplé predjedlo, kde bola hlavnou surovinou kačka. Šimon pripravil a naservíroval konfitovanú trhanú kačku, langoš, demiglace s jalovcom, dehydrovanú zeleninu, jablkové perly, vinne šodó a kôprový olej. Ako druhý chod bola dekonštruovaná jablková štrúdla, v ktorej sa mala použiť vanilka, škorica, jablko. Šimon pripravil pečené jablko obalené v prachu z cesta, sladkú holandskú omáčku so škoricou, tekuté cesto s prachom z cesta a vanilkou, jablkový gél, doplnené o estragénový olej.
II. deň - mystery studené predjedlo a mystery hlavné jedlo. Hlavnú surovinu sa dozvedeli až v prvý deň na mieste. Pri studenom predjedle to bol rak riečny, riasa nori a beluga šošovica. Šimon pripravil studený šalát z beluga šošovice, ktorý doplnil o hokaido kocky a brunoise blanšírovaným feniklom. Fáš z raka natrel do riasi nori. Servíroval to na slanom lievanci, ktorý doplnil o kôprovú majonézu, maslovú omáčku, gél s grany smith jabĺk a limetkové perly. Pri hlavnom jedle boli hlavnou surovinou zubač a hokaido tekvica, ktorú mali použiť 3 rôznymi spôsobmi. Rybu vyfiletoval, líčka použil do fáše na raka a zbytok použil na rybací fond. Do maslovej glazáše vložil filety, ktoré udržiaval pri teplote 60°C. Z hokaido pripravil pyré, omáčku a kuskus spolu s karfiolom. Doplnil to julienne z feniklu a mrkvy na prepustenom masle, dozdobil citrónovou kockou a zeleným olejom.
III. deň - terinka z bravčového mäsa a dva druhy vegetariánskych tapas. Terinku doplnil čatní z jabĺk a hrozna, popcornu z bravčovej kože, parmezánového chipsu, pomarančovej omáčky, perly z jalovca. Pri tapas mal použiť huby, ktoré zvládol taktiež bravúrne.
Po varení čakali na súťažiacich dva testy v podobe slepej ochutnávky a znalosti surovín.
Sme hrdí, že náš mladý talent Šimon Kalata mal možnosť svojimi odbornými zručnosťami prezentovať Slovensko širokej verejnosti.