Počas sviatku Chanuka zavoňali špeciality židovskej kuchyne aj v Grandhoteli Tatranská Lomnica ...
Dňa 1. decembra 2021 sa študenti SOŠ hotelovej vo V. Tatrách František Lizák, Igor Hudáček (IV. A) a Frederika Figurová (III.C) pod vedením majstrov odborného výcviku Michaely Smoleňákovej, Ruženy Hudáček a Tomáša Regitka venovali téme medzinárodnej kuchyne. Tohto roku sme sa zamerali na židovské špeciality. Ako hlavné jedlo pripravili študenti chutný šólet a na dezert sa podávali šišky, hebrejsky sufganijot. Na prípravu týchto jedál sme použili kóšer múku, ktorú nám doručil pán Peter Chudý kancelár Židovskej náboženskej obce Prešov.
Židovská komunita na Slovensku v týchto dňoch oslavuje sviatok Chanuka, počas ktorého si Židia pripomínajú víťazstvo Makabejcov nad vojskom kráľa Antiocha IV. Vojaci znesvätili aj Jeruzalemský chrám s večným svetlom. Keď ho Židia opäť zapálili, zistili, že olej im vystačí len na jeden deň. Stal sa však zázrak a lampa s olejom horela osem dní. Presne toľko, koľko potrebovali na výrobu nového oleja. Od toho času si Židia pripomínajú tento zázrak.
Symbolom sviatku je chanukija - osemramenný svietnik, ktorým sme ozdobili slávnostne prestretú tabuľu a ako dezert sme podávali sviatočné jedlo, šišky – sufganijot vyprážané v oleji. Ako správne zapaľovať chanukiju s príslušným požehnaním nám vysvetlil pán Martin Korčok riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi.
Týmto sa chceme poďakovať aj vedeniu hotela za poskytnutie krásneho prostredia a ďalších surovín, ktoré sme použili pri príprave chutných dobrôt.
V. Andraš