Novinky

        • 🎄 VIANOCE – čas dobrých SKUTKOV 🎄

        • Čochvíľa sú tu Vianoce – čas dobrých skutkov, preto sa aj kolektív SOŠ hotelová rozhodol posielať radosť, a to rovno v krabičke! V spolupráci s farským úradom v Novom Smokovci doručia aspoň malý kúsok šťastia rodinám, ktoré to potrebujú.

          Záleží nám na krásnych Vianociach pre každého.

        • CUKRÁR VO VYSOKÝCH TATRÁCH 🧇🎂🍰🍫

        • SOŠ hotelová Horný Smokovec otvára v školskom roku 2021/2022 aj učebný odbor CUKRÁR. 

          Žiakom základných škôl ponúkame:

          Štvorročné študijné odbory:

          6445 K Kuchár 

          6444 K Čašník,servírka

          Trojročné učebné odbory

          6445 H Kuchár

          6444 H Čašník/servírka

          2964 H Cukrár

          Absolventi trojročných odborov môžu pokračovať u nás v dvojročnom nadstavbovom štúdiu a získať úplné stredné vzdelanie s maturitou v študijnom odbore

          6421 L Spoločné stravovanie

          DUÁLNE VZDELÁVANIE

        • Pečieme na VIANOCE🍯🌰🍯

        • Každé Vianoce tie isté problémy pri pečení lineckého cesta?

          Pozrite si overené tipy od pani majsterky, Bc. Jolany Mušinskej, ktoré vám tento rok uľahčia pečenie.

      • Aktivizmus mladých
        • Aktivizmus mladých

        •  

          Dňa 19.11.2020 sme strávili spoločný čas na Konferencii pre ŽŠR. Podujatie pripravila Rada mládeže Prešovského kraja. Ústrednou témou bol „ Aktivizmus mladých“. Na túto akciu boli pozvaní hostia, ktorí sa danej téme venujú:

          - Adam Bednář z Noove - Digitalizácia a IT. Workshopu na túto tému absolvoval Miloslav Štofila. Dôležité informácie z tohto workshopu si môžete vypočuť v tomto linku:

          https://www.facebook.com/watch/?v=822935164917738

          - Heňa Zezulová z Young&Eco - Udržateľná móda a životný štýl. Prezentácie sa zúčastnila predsedníčka našej ŽŠR, Alexandra Špaková, ktorá sa dozvedela množstvo zaujímavostí, navrhuje pozrieť si celý záznam v tomto linku:

          https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/161724942326789/

          - Marta Fandlová z Mladí za klímu viedla workshop, na ktorom bola prítomná koordinátorka ŽŠR, pani Mgr. Andrea Hvizdošová. Bolo to pre ňu prínosné a odporúča zhliadnuť celú diskusiu:

          https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/888504298350650/

          - Marek Mach z Mladí proti fašizmu je inšpiratívny mladý chalan, ktorý sa venuje mnohým problémom dnešnej doby, ak sa chceš dozvedieť viac, sleduj záznam:

          https://www.facebook.com/rmpk.po/videos/830614997672992/

          Celá konferencia sa niesla v priateľskom duchu. Radi sme sa jej zúčastnili a veríme, že mnohé poznatky zužitkujeme v našej škole. Vám prajeme veľa zdravia a pútavé sledovanie záznamov.

          Vaša ŽŠR

        • ☕Caffé Diemme - Ethiopia Worka👌

        • Naši hotelovkári, Štefan Gallik a Katarína Kériová, realizovali tento týždeň rovesnícke učenie, čiže “Peer to peer” v online priestore. Štefan, minuloročný medailista v príprave alternatívnych káv, vytvoril domáce video, v ktorom pripravuje Caffè Diemme - Ethiopia Worka za pomoci alternatívnej prípravy V60. Spolu so svojou spolužiačkou Katkou vysvetlili na online hodine princípy jej prípravy. Do vyučovania boli zapojené aj hry s kávou, ktorými sa snažíme podporiť učenie žiakov.

        • BABIČKINE KOLÁČIKY🍪

        • Babičkine koláčiky sa tešia veľkej obľube.

          Vždy keď pani majsterka,Bc. Anna Kováčiková, so svojimi žiakmi upečie tieto koláčiky, tak sa za nimi len tak zapráši.Recept, ktorý stojí za to vyskúšať!

      • Ako som piekla 2000 rokov starý koláč z antického Ríma
        • Ako som piekla 2000 rokov starý koláč z antického Ríma

        • Na hodinách dejepisu s pani učiteľkou Mgr. Andreou Hvizdošovou sme spoznávali nielen antickú kultúru a umenie, ale bližšie sme sa pozreli aj na rímsku kuchyňu a recepty, ktoré mali Rimania v obľube. Je zaujímavé, že za celé trvanie Rímskeho impéria sa nám zachovala len jediná kuchárska kniha od autora, ktorý sa volal Apicius (žil v 2.storočí n.l.). Nebol to kuchár, ale dnes by sme povedali „pôžitkár, gurmán“. On zozbieral recepty a práve z jeho zbierky pochádza aj recept na medový koláč, ktorý som sa rozhodla zrekonštruovať. Aj napriek tomu, že Rimania veľmi nepiekli koláče, skôr ako dezerty konzumovali ovocie a orechy. Tento recept objavili na stene paláca v Pompejách, kde pobýval aj samotný cisár Nero, keďže jeho manželka z tohto mesta pochádzala a rada sa sem vracala. Samotný recept sme sa dozvedeli z videoblogu – dejepis inak (https://www.youtube.com/watch?v=fbdpxGKRBQU). V recepte nájdeme spojenie škorice s rozmarínom, čo sa mi zdalo zvláštne spojenie korenia, ale nakoniec to voňalo ako perník. A kto by nemal rád perník? Moji rodičia skonštatovali, že je to nezvyčajný koláčik, ale zmizol naozaj rýchlo. Možno som niekoho inšpirovala... Natália Cachajová, III.HA

        • Varenie s modernými technológiami

        • Za dôb našich prababičiek si v kuchyni vystačili s plechovými hrncami liatinovými pekáčmi a vareškou. Dnes si už kuchári a aj naši žiaci uľachčujú prácu modernými technológiami (sous-vide, thermomix, zauďovač, vakuovačka) s ktorými pracuje v tomto videu aj MOV Marek Pajer.

          Pripravuje "Zaúdené kačacie prsia sous-vide, tekvicovú espumu, čučoriedkovú omáčku".

          Dobrú chuť!

        • Výsledky volieb do ŽŠR!

        • Všetkým Vám chceme poďakovať za vaše hlasy. Veľmi si to vážime.

          Členmi ŽŠR sa stali:

          Alexandra Špaková, III.HA

          Jakub Varga, II.B

          Šimon Kalata, III.A

          Patrícia Britaňáková, II.A

          Adrián Andráš, I.A

          Štefan Alexander Blaško, I.A

          Miloslav Štofila, II.B

          Zvoleným kandidátom blahoželáme a veríme, že ich nápady a pripomienky budú našu školu posúvať vpred.

        • ZVOĽTE SI ČLENOV ŽSR!

        •  

          Ak si žiakom našej školy, neváhaj a zahlasuj za svojich spolužiakov, ktorým život na škole nie je ľahostajný a chcú niečo zmeniť. Hlasovať môžeš dňa 12.11.2020 v čase od 8.00 do 24.00. Počet kandidátov je 9, ale len 7 z nich sa môžu stať právoplatnými členmi. Svoj hlas môžeš dať až 7 kandidátom úplne jednoduchým spôsobom - začiarkneš políčka, ktoré sa nachádzajú pri menách kandidátov, ktorých chceš zvoliť. V dotazníku musíš uviesť aj triedu, ktorú navštevuješ, aby sme mohli urobiť zápisnicu o voľbách. Voľby sú anonymné a nikto sa nedozvie, kto koho volil.

          Tak už nečakaj a hlasuj.

          https://docs.google.com/.../1FAIpQLSf5OkFjNmXc4O.../viewform

          XMA Header Image

          Voľby členov do ŽŠR

          docs.google.com

        • Máš chuť na niečo sladké?

        • Čo tak vyskúšať niečo netradičné ako Trhanec z liateho alebo bieleho cesta s domácou vanilkovou omáčkou tzv. Kaiserschmarrn & Semmelschmarrn. Dnes Vám predstavíme ako ľahko a rýchlo si pripravíte netradičný múčnik pôvodom z Rakúska pre všetkých, ktorí milujú niečo sladké.

          O svoj učebný materiál sa s nami dnes podelil MOV Marek Pajer.

        • Hľadáme kandidátov za členov ŽŠR!

        • Žiacka školská rada (ŽŠR) či školský parlament by sa mala na škole zapájať do všetkého, čo sa deje.

          Žiaci sú pre školu partnermi a spolutvorcami kreatívneho, príjemného školského prostredia.

          V ideálnom prípade sú v rade zastúpení žiaci všetkých ročníkov, ktorí sú demokraticky zvolení svojimi spolužiakmi a stávajú sa poslancami dobrovoľne.

          Členovia rady sa stretávajú minimálne raz za mesiac.

          Kto môže kandidovať?

          Každý, kto má záujem podieľať sa na rozvoji našej školy a záleží mu na jej napredovaní. Za triedu sa môže prihlásiť aj viac kandidátov.

          Ak by si sa chcel/a stať členom ŽŠR, neváhaj vyplniť nižšie uvedený prihlasovací formulár do 4.11.2020

          https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdlFAs3IwV.../viewform...

           

        • Dôležitý oznam

        • Jesenné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých školách v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

        • Svetový deň cestovín

        • Ako si pripraviť chutné cestoviny? Pod vedením našej majsterky M. Smoleňákovej to zvládnete jednoducho, rýchlo a chutne.

        • Dôležitý oznam!

        • Dôležitý oznam

          Od zajtrajšieho dňa, t. j. 24. 10. 2020, bude odborný výcvik na všetkých strediskách praktického vyučovania prebiehať výlučne dištančnou formou pre všetkých žiakov (aj žiakov v systéme duálneho vzdelávania).

      • Sezóna jabĺk
        • Sezóna jabĺk

        • Tento rok je úroda jabĺk nesmierne bohatá. Žiaci SOŠ hotelovej z Horného Smokovca pod vedením pani majsterky odbornej výchovy Michaely Smoleňákovej prišli s nápadom ako tento dar prírody využiť čo najefektívnejšie. Žiaci nazbierali jablká a v rámci systému duálneho vzdelávania ich počas odborného výcviku spracovali.

          Žiaci boli rozdelení do troch skupín a každá skupina mala za úlohu vymyslieť, ako spracuje jablká. Takýto systém výučby na odbornom výcviku rozvíja u žiaka kritické myslenie a rozširuje jeho obzory.

          Prvú skupinu tvorili žiaci prvého a tretieho ročníka, ktorí výrobky z jabĺk uskladnili v podobe jablkovej výživy.

          Druhá skupina žiakov druhého ročníka ulahodila chuťovým pohárikom v podobe jablkovej štrúdle.

          Poslednú skupinu tvorili žiaci maturitného ročníka. Títo žiaci sa inšpirovali myšlienkou „Všetci sme tvoriví a môžeme byť ešte viac“.

          Našli najbližšie miesto, kde ovocie lisujú, zabezpečili odvoz, kanistre na šťavu a šlo sa. Výsledkom bola chutná 100% šťava, ktorá sa pasterizovala 20 minút a následne plnila do jednorazových sáčkov s kohútikom.

          Využili sme dary prírody, zabezpečili si dostatok vitamínov a veľa nového sme sa naučili.

          Už teraz sa tešíme na najbližšiu sezónu jabĺk. Na zdravie.

  • Fotogaléria

    • zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás